Institucije Islamske zajednice grada Mostara osjetile su potrebu za organizovanjem i otvaranjem Centra za učenje Kur'ana, te su u proteklim mjesecima i radile na tom projektu. Tako je petog dana mjeseca decembra tekuće godine i svečano otvoren Centar za učenje Kur'ana, a tim povodom u džamiji „Bosanski mudžahidi“ te muharremske noći organizovana je i Večer Kur'ana.
U projekat Centar za učenje Kur'ana zajedno – odlučnim korakom krenule su institucije Islamske zajednice našeg grada: Karađoz-begova medresa, Muftijstvo mostarsko i Medžlis IZ Mostar s ciljem da ožive tradiciju učenja Kur'ana i izučavanja Kur'ani kerima u našim krajevima, afirmišu učenje Kur'ani kerima napamet, te obezbijede džematlijama sa prostora Muftijstva mostarskog adekvatan prostor i uslove za to. 
Večeri Kur'ana i svečanom otvorenju Centra za učenje Kur'ana prisustvovale su mnogobrojne džematlije sa područja Hercegovine, a te noći učenjem određenih odlomaka iz Časnog Kur'ana prisutne su počastili hafizi i karije iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka, ito: Emin Tucović, Sabahudin Hašić, Ahmed Hašić, Sulejman Hašić, Haris Hadžić, Harun Efendić, Davud Efendić i Zekija Krvavac. 
Domaćinske selame i riječi dobrodošlice na početku svečanosti uputili su prof. Seid Eminović, direktor Karađoz-begove medrese, prof. Salem ef. Dedović, glavni imam Medžlisa IZ Mostar, te prof. Irfan Malić, direktor Škole Časnog Kur'ana iz Novog Pazara. 
Vazi-nasihatima prisutne su na Dan ašure ozarili Seid ef. Smajkić, muftija mostarski, hfz. Fadil Fazlić, te hfz. Mustafa ef. Efendić. 
U svom obraćanju, povodom otvaranja Centra za učenje Kur'ana, Muftija mostarski je kazao: „Ja želim da uistinu mubarećleišem ovaj današnji dan s kojim smo ušli u jedan novi projekat koji je nedostajao ovom gradu. Na nama je da uložimo trud, a rezultati će dolaziti. Ja se nadam da će naš Centar dati rezultate koje mi od njega očekujemo. Nama trebaju ovakve noći i ovakve aktivnosti, da Mostaru vrate prijašnju slavu ...“
U svom nadahnutom obraćanju, hfz. Fadil Fazlić je istakao: „Musliman nikada nije u krizi, zato što ima Kur'an. Večeras sam jako zadovoljan zato što govorimo o Kur'anu i zato što se otvara ovaj Centar za učenje Kur'ana. Ovo je prelijepa noć! Poznato nam vrelo Zemzem ima moć memorije Kur'ana, što je naučno dokazano. I, ne samo da Zemzem memoriše ... i Neretva memoriše, jer je tu ovaj Centar za učenje Kur'ana i mi ćemo biti svjedoci da su Bošnjaci na ovim prostorima učili Kur'an i družili se s njim.“
Na samom kraju programa prisutnima se obratio i hfz. Mustafa ef. Efendić, čovjek koji je u gradu Zavidovići 1996. godine pokrenuo Školu za učenje Kur'ana, a koja i danas uspješno radi i djeluje, te je na ovoj svečanosti naglasio: „Zbilja čovjek bez vjere nije ništa. Ne tražite nigdje drugo rješenje već u vjeri islamu i Časnom Kur'anu!“
Svečanost je završena učenjem hair-dove za uspješan rad i djelovanje Centra za učenje Kur'ana, a koju je proučio prof. hfz. Fadil Fazlić.