Prigodnim programom u Internatu Karađoz-begove medrese učenici ove škole su obilježili, u posljednjim danima mjeseca novembra, Dan državnosti Domovine i Novu hidžretsku godinu. Tradicionalno sijelo povodom ovih značajnih blagdana održano je uz prisutstvo velikog broja učenika, profesora i odgajatelja Medrese. Kroz sadržajan program ove noći vodili su nas učenici Dinela Mahmutović i Bilal Ibranović. Bila je ovo noć podsjećanja na dane i događaje koji Bošnjacima život znače, a prigodno predavanje o događaju Hidžre održao je mr Salih ef. Čolaković, muderis u Karađoz-begovoj medresi, između ostalog kazavši: „Hidžra nije bila bijeg, kako to neki nazivaju, već želja da se nakon tog samog događaja Muhammed, a.s., i muslimani vrate u svoj rodni kraj! Muhammed, a.s., se u projektu Hidžre najviše oslonio na mlade ljude, žene i oni su bili okosnica cijelog tog projekta. Pa, zato što su ljudi svojim životima i svojom vjerom dali veliki doprinos događaju Hidžre, ovaj događaj je i uzet za početak računanja hidžretskog kalendara.“
 Kratko, ali poučno predavanje o Danu državnosti Domovine održao je prof. Elmedin Ljevo, profesor historije u Karađoz-begovoj medresi, čestitavši prisutnima ovaj značajan datum.
Čestitke učenicima, profesorima, odgajateljima, i njihovim porodicama za Novu hidžretsku godinu i Dan državnosti uputio je i prof. Seid Eminović, direktor Medrese. 
 Članice Hora Karađoz-begove medrese su ovaj događaj upotpunile izvođenjem nekoliko ilahija i kasida, a odgajatelji u Internatu Karađoz-begove medrese i prisutni profesori su ovu noć učenicima i učenicama učinili i dragom i radosnom po tome što su dodjelili nagrade svima onima koji su započeli uspješno novu školsku godinu, ali i bili proglašeni kao nosioci urednosti i čistoće, bilo da se ona ogledala u sređivanju ormara, kreveta ili cijele sobe. Tako su nagrade za uspješan početak nove školske godine dobili učenici: Semir Garib, Merima Šuta, Elmin Perva, Edin Husić, Emina Pivčić, Medina Alić, Miralem Alić, Zekija Krvavac i Kenan Ovčina.
 Nagrade za najurednije ormare pripale su: Dineli Mahmutović, Sadžidi Korić, Elmedinu Tiri, Muhamedu Čajdinu, Hasanu Cvrčku i Alimu Pervi. 
Najurednijim krevetima proglašeni su kreveti učenika: Ramiza Alajbegovića, Amera Čomora i Semira Gariba.
Nagradu za aktivnost i pozitivno djelovanje u Internatu Karađoz-begove medrese dobila je učenica Nejra Kadrić.
Najurednijom sobom u ženskom dijelu Internata proglašena je soba C, a u muškom dijelu Internata ta nagrada pripala je članovima sobe M 23. 
U tom pozitivnom i veselom novohidžretskom duhu proteklo je svečano sijelo Kolektiva Medrese, koji ojačan ovim mladim ljudima ide dalje ... nizati nove uspjehe, akoBogda!