Ovogodišnja akcija „Kurban za Karađoz-begovu medresu“ uspješno se nastavlja realizovati i u danima Kurban-bajrama.
Akciji se odazvao veliki broj džematlija sa područja Muftijstva mostarskog, ali i iz bošnjačke dijaspore, koji su uplatom kurbana u Karađoz-begovu medresu željeli pomoći pri ishrani učenicima najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini.

Tokom perioda uplate kurbana u Karađoz-begovu medresu uplaćeno je 1 400 kurbana, a određeni dio biti će proslijeđen i pojedinim društveno-socijalnim organizacijama, poput bolnica, dječijih domova, domova za stara i iznemogla lica, koje djeluju u našem gradu i Hercegovini.
Jutros je, 16. juna 2024. godine, nakon klanjanja bajram-namaza, u dvorištu Karađoz-begove medrese žrtvovan i kurban pred dušu Muhamed-bega Karađoza, najvećeg vakifa Hercegovine, čije ime i nosi Karađoz-begova medresa.

Žrtvovanju kurbana prisustvovali su prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, dr. Salem-ef. Dedović, muftija mostarski, mr. Dino-efendija Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar, mr. Ilham Puce, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog.

Tim činom željelo se sačuvati sjećanje na velikana bošnjačke prošlosti, kako bi se taj emanet prenio i na buduće generacije, u nadi da se pamti najveći vakif Hercegovine, ali i drugi vakifi Karađoz-begove medrese i naših prostora.

„Prisustvujemo tradicionalnom klanju kurbana pred dušu osnivača i vakifa, čuvenog Karađoz-bega. Ovim klanjem kurbana otvaramo i klanje ukupnog broja kurbana koji će biti realizovani u Konjicu za potrebe Karađoz-begove medrese, kao i drugih institucija islamske i šire društvene zajednice“ – rekao je direktor Karađoz-begove medrese.

On se zahvalio svima onima koji su i ove godine podržali rad Medrese, darujući svoje kurbane za ishranu njenih učenika.

„Želim da se zahvalim svim ljudima koji su podržali ovu akciju za Medresu i njene učenike, moleći Allaha, dž.š., da bude Kabul svaki kurban koji su dali u emanet Karađoz-begovoj medresi. Mi smo odlično izvršili pripremu za ovu akciju i mi smo zadovoljni odzivom ljudi. Svake godine sve je akcija teža i komplikovanija, u smislu organizacije, nabavke stoke, same pripreme, ali uz veliki trud i temeljite pripreme, nadamo se da će akcija biti uspješno realizovana. Ova akcija je od velikog interesa za Medresu i ishranu njenih učenika, stoga smo posebno zahvalni svima onima koji su podržali ovu našu akciju“ – istakao je hafiz Tulek.

Akcija „Kurban za Karađoz-begovu medresu“ nastavlja se tokom dana Kurban-bajrama, kada će uslijediti podjela kurbanskog mesa uplatiocima kurbana.