Najstarija odgojno-obrazovna ustanova u Hercegovini – Karađoz-begova medresa privela je uspješno kraju prvo polugodište školske 2010./2011.godine. Dok se sumiraju rezultati uspjeha i vladanja njenih učenika, prilika je da se napiše i slovo o aktivnostima koje su softe Medrese provele u proteklih pola godine.Uz tradicionalnu Medresinu tribinu „Islam u vremenu“, koja je održavana svakog mjeseca, najmlađi učenici Medrese, uz prisustvo pojedinih starijih kolega, su otpočeli i sa obilaskom džemata i džematlija koji se nalaze na području grada Mostara, odnosno prostora i džemata koji djeluju pri Medžlisu IZ Mostar. 
Tako su učenici prvog razreda najprije posjetili džemat Ričina, gdje imamsko-hatibsku dužnost vrši Arnel ef. Demirović, i sa džematlijama obavili jacija-namaz, te se nakratko i družili s džematlijama toga džemata, kroz muhabet ...
Uz ovu, upriličili su i posjetu džematu Brankovac, odnosno, Vučjakovića džamiji, te mezarju Šehitluci, gdje su se upoznali sa značajem i bitnosti ovog mezarja, ali i riječima Fatihe orosili duše šehida, ne zaboravljajući one koji su branili i odbranili našu Vjeru i Domovinu. 
Šetnja preko Staroga mosta, simbola grada na Neretvi, oduševila je i one koji su ponovo imali priliku vidjeti ga i hoditi preko njega, a još više učenike koji dolaze iz daljih krajeva Bosne i Hercegovine, i po prvi put imaju priliku koračati Starim...
Učenici prvog razreda Karađoz-begove medrese, u mjesecu novembru, zijaretili su i džemat „Bosanski mudžahidi“, koji se nalazi u neposrednoj blizini njihovog internata, i tu, poslije klanjanog jacija-namaza, bili obogaćeni nekim novim saznanjima o medresanskim obavezama, dužnostima, ali i „običajima“ života internata, koje im je prenio i srdačnu dobrodošlicu uputio imam džamije, Šefik ef. Čavčić.
Dok su učenici prvog razreda obilazili mostarske džemate, učenici trećeg razreda su posjetili Medžlis IZ Mostar, gdje ih je dočekao i poruku o radu i djelovanju Medžlisa iznio Salem ef. Dedović, glavni imam Medžlisa IZ Mostar. Uz ićram, koji im je ukazan, i muhabet, učenici su došli do nekih novih saznanja, kada je upitanju rad institucija IZ-a , ali i dogovora sa glavnim imamom da i dalje budu i djeluju zajedno sa ovom institucijom, kroz realizovanje njihovoh mladalačkih ideja, a sve u cilju napretka vjerskog života u gradu Mostaru.
Posjeta staroj zgradi Karađoz-begove medrese, odnosno onoj koju je davne 1557.godine sagradio veliki Karađoz-beg, te istoimenoj džamiji također je obilježila program aktivnosti učenika prvog i trećeg razreda Karađoz-begove medrese, pri kraju mjeseca novembra.
Na samom kraju prvog polugodišta, tačnije, devetog sunčanog januara 2011.godine, učenici prvog razreda, uz svoje kolege iz starijih razreda krenuli su poslije podne-namaza u pohode brdu Fortica, na čije vrhove su stigli nekoliko minuta nakon nastupanja ikindija-namaza, koji su obavili na fortičkim vrletima, abdesteći se snijegom. Čistim i svježim zrakom su se osvježili, „nadahnuli“ i nakon dugog muhabeta i šetnje fortičkim puteljcima krenuli ka Internatu Medrese. Ovom šetnjom stavili su tačku na svoje šetnje kroz prvo polugodište. Meadin Mrndžić