Karađoz-begova medresa je ostala vjerna svojim ciljevima djelovanja, pa je i 13-og januarskog dana ponovo organizovala tribinu „Islam u vremenu“. Gost-predavač na januarskoj Medresinoj tribini bio je prof. dr Smail Čekić, direktor Instituta za istraživanje genocida. 
Tema na koju je prisutnima govorio direktor Instituta bila je „Bosna i Hercegovina-historijska činjenica“. Prof. dr Čekić svoje izlaganje podjelio je u nekolika segmenata, i o svakom „ponešto“ kazao prisutnima, između ostalog, o nastanku države Bosne i Hercegovine, njenom imenu, njenom dodanašnjem opstanku, i genocidu koji se desio u njoj.„Bosna i Hercegovina kao država, i njen narod imaju dugi i trajni državni kontinuitet i legalitet“- istakao je dr Smail Čekić, obraćajući se učenicima i profesorima Karađoz-begove medrese, ali i svima onima koji su željeli čuti nešto novo na temu „BiH-historijska činjenica“, a takvih je bio veliki broj.
Kroz svoje obraćanje, prof. dr Smail Čekić je naglasio bitne činjenice, a vezane su za nastanak i historijski tok državotvornosti Bosne i Hercegovine, podsjetivši prisutne na značaj 1463.godine, Berlinski kongres, Kraljevinu SHS, ali i druge faze i vladavine kroz koje je prošla ova višestoljetna zemlja. 
 Posebno je apostrofirao da su, kada je upitanju naša domovina, „uvijek postojale snage koje su željele da se Bosna i Hercegovina izbriše kao polotički i svaki drugi subjekt.“ Naravno, to se nije desilo, niti će.
Nezavisnost Bosne i Hercegovine 1992.godine bila je samo kruna svih historijskih činjenica koje je BiH do tada prošla. Uz to, naglasio je dr Čekić, historijska je činjenica da je u mnogim periodima svoga postojanja Bosna i Hercegovina ostvarila svaki, a posebno politički, privredni, naučni napredak. Meadin Mrndžić