Četvrti dan mjeseca maja svakegodine, već tradicionalno, a po programu manifestacije „Dani Karađoz-begove medrese“, previđen je za Večer bh.medresa. I, ovog 4.maja 2010.godine, alvija Tekija blagajske bila je domaćin programu Večer bh. medresa, koji je održan poslije klanjanja akšam-namaza. Te noći, uz huk Bune, govorila je mladost bh. medresa kroz pisanu riječ, ali i kroz stih ilahija i kasida.Na početku programa, prisutnima se obratio direktor Karađoz-begove medrese, Šefko ef. Tinjak, kazavši kako ova mladost zna svoj put, za razliku od njihovih vršnjaka koji pohađaju druge srednje škole, i mnogim nedozvoljenim stvarima „ukrašavaju“ svoju mladost. Ove godine gosti učenicima i profesorima Karađoz-begove medrese, odnosno, gosti Večeri bh. medresa, bili su prof. i učenici drugih bh. medresa koji su pisali literarne radove na zadatu temu, te Hor Elči Ibrahim-pašine medrese. Hor travničke medrese predstavio se izvedbama nekoliko ilahija i kasida, a poslije njega uslijedio je i nastup Hora Karađoz-begove medrese, koji su, kroz ilahiju, kazali slovo o Medresi koja ove godine obilježava 15.godina od svoga reaktiviranja. 
Kao najbolji, u pisanju literarnih radova na zadatu temu: „Mlado drvo, koliko god krivo bilo, lahko ga je ispraviti. Zato profesori i roditelji želim da vam kažem...", pokazali su se:
Amina Studenović i Zekija Krvavac, učenice Karađoz-begove medrese, podijelile su treće mjesto, Mehmed Bijelić, učenik Gazi Husrev-begove medrese, bio je drugoplasirani, a prvo mjesto pripalo je učenici Elči Ibrahim-pašine medrese, Sumeji Cikotić.
Određeni novčani iznos, zahvalnice i knjige dodijeljenje su kao nagrade najuspješnijima. 
Ovaj program priređen je povodom ispraćaja 365.generacija maturanata Karađoz-begove medrese, koju ova odgojno-obrazovna institucija ispraća 15.maja 2010.godine. Meadin Mrndžić