Ovogodišnja akcija „Kurban za Karađoz-begovu medresu“ uspješno se realizuje u danima Kurban-bajrama. 
Akciji se odazvao veliki broj džematlija sa područja Muftijstva mostarskog, ali i iz bošnjačke dijaspore, koji su uplatom kurbana u Karađoz-begovu medresu željeli pomoći pri ishrani učenicima najstarije odgojno-obrazovne ustanove u Hercegovini. 

Tokom perioda uplate kurbana u Karađoz-begovu medresu uplaćen je veliki broj kurbana, a određeni dio biti će proslijeđen i pojedinim društveno-socijalnim organizacijama, poput bolnica, dječijih domova, domova za stara i iznemogla lica, koje djeluju u našem gradu i Hercegovini. 

Jutros je, nakon klanjanja bajram-namaza, u dvorištu Karađoz-begove medrese žrtvovan i kurban pred dušu Muhamed-bega Karađoza, najvećeg vakifa Hercegovine, čije ime i nosi Karađoz-begova medresa. 

Žrtvovanju kurbana prisustvovao je prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, mr. Salem ef. Dedović, muftija mostarski, Ramiz Jelovac, dugogodišnji predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar, mr. Dino Maksumić, glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar,  prof. Suljo Cikotić, pomoćnik direktora Karađoz-begove medrese za Internat i Džafer Alić, predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar.

Tim činom željelo se sačuvati sjećanje na velikana bošnjačke prošlosti, kako bi se taj emanet prenio i na buduće generacije, u nadi da će sačuvati sjećanje na najvećeg vakifa Hercegovine, ali i druge vakife Karađoz-begove medrese i naših prostora.

„Tradicija klanja kurbana pred dušu Karađoz-bega, pored ostalog ima za cilj očuvanje sjećanja na ovog velikog vakifa , ali i kako bi prizvali Božiju milost na sve one koji danas izvršavaju ove propise, pogotovo one vjernike koji su ovaj emanet povjerili Karađoz-begovoj medresi za potrebe naše internatske kuhinje“, rekao je direktor Karađoz-begove medrese.

Akcija „Kurban za Karađoz-begovu medresu“ nastavlja se tokom dana Kurban-bajrama, kada će uslijediti podjela kurbanskog mesa uplatiocima kurbana na njihove kućne adrese i djeljenja bajramske radosti sa uposlenicima naše škole. 

Karađoz-begova medresa zahvaljuje svim uplatiocima što su podržali akciju „Kurban za Karađoz-begovu medresu“ uz dovu Uzvišenom da žrtvovani kurbani budu njihovo svjetlo na Sudnjem danu! 

Uz dovu, Medresa upućuje i svoju bajramsku čestitku: Bajram šerif mubarek olsun!