Hor i profesori Karađoz-begove medrese nastupili su u subotu, 29. juna 2019. godine, u okviru tradicionalne vjersko-kulturne manifestacije „Ajvatovica“. Oni su izveli vjerski program u noći pred centralnu ajvatovačku svečanost.

Program je održan u dvorištu džamije Hasan Kafije Pruščaka, a na samom početku programa mnogobrojne Bošnjake i Bošnjakinje, pristigle iz svih krajeva Domovine, ali i svijeta, poselamio je Amir ef. Čavak, glavni imam Medžlisa IZ-e Donji Vakuf.
Među prisutnima bili su i dr. Ahmed Adilović, muftija travnički, muftija i hafizi iz Turske, te imami sa područja Srednjobosanskog kantona, ali i predstavnici struktura vlasti.

Odlomak iz Časnog Kur'ana proučio je hafiz Agan Hamzakadić, diplomant Karađoz-begove medrese, koji je iz Prusca došao u Mostar i u Medresu. Hor naše škole izveo je program satkan od mevludskog spjeva, ilahija i kasida, recitala, tekbira i salavata, a kojim su nadahnuli duše prisutnih u dvorištu džamije Hasan Kafije Pruščaka.

Moderator programa bio je profesor Meadin Mrndžić, a vazi-nasihat kazivao je profesor Smajo Čolaković.

“U ovom prekrasnom i predivnom ambijentu zaista se svako mora osjećati ugodno. Ovo je jedan inspirativni prostor, gdje se duhovnost vidi na svakom koraku, gdje se to osjeća prosto u atmosferi. I, čovjek kad ovdje govori, onda govori istinski iz srca. Mi iz Hercegovine i vi iz Prusca imamo dosta toga zajedničkog, ali bih istakao dva elementa. To su voda i kamen! Svi znamo da je prepreka za dolazak vode u ovaj lijepi kraj bila stijena. Ali, ta stijena je pukla, ona se razdvojila Allahovom moći da bi voda stigla do Prusca. A, kada ste bili u Blagaju, pored Bune, mogli ste uočiti isto tako kamen i vodu. Naime, tu u Blagaju, ispod kamena, ispod ogromnih kamenih gromada, izvire voda. Izvire rijeka, čiji izvor je jedan od najjačih u našoj zemlji, ali i u Evropi. Dakle, to je ta simbolika i povezanost našeg i vašeg kraja“ – poručio je profesor Čolaković.

Govoreći o znamenitnim ličnostima iz naše prošlosti, njihovim odricanjima za društvo i zajednicu, te putokazima koje trebamo slijediti, profesor Čolaković je istakao: „Nama svima primjer trebaju biti i Hasan Kafija Pruščak i Šejh Jujo i svi naši učenjaci. Oni treba da budu naši putokazi, a medrese da budu naši svjetionici koji će nam obasjavati put u ovim tminama dunjalučkim, koji će nam osvjetljavati naše staze kako bismo njima hodili ispravnim putem.“

Na kraju svog inspirativnog obraćanja, profesor Čolaković je, govoreći o kur'anskom ajetu u kojem se navodi kako ljudska srca mogu biti tvrda poput kamena, poručio:

„Nemojmo dopustiti da naša srca budu tvrda kao kamen. Učinimo da naša srca budu mehka, da budu primamljiva za pravu vjeru – za vjeru islam. Izvucimo pouke iz naše prošlosti, izvucimo pouke od Ajvaz-dede i njegove dove. Dova je najjače oružje vjernika. Ona čini čuda! Svi mi trebamo činiti dove Allahu, dž.š., čemu nas On u Svojoj Knjizi i poziva! Napojmo se snagom imana na ovim našim mjestima i snagom dove krenimo u ljepšu budućnost!“

Nastupom Hora Karađoz-begove medrese na manifestaciji „Ajvatovica“ ove godine je završen jedan ciklus nastupa horova svih bh. medresa na ovoj značajnoj manifestaciji.