Karađoz-begova medresa i ovog ramazana realizuje različite ramazanske aktivnosti. Profesori Medrese će tokom ramazana posjetiti sve medžlise Muftijstva mostarskog, te održati ramazanska predavanja, hutbe, dok će profesorice održati određena predavanja za žene, učiti mukabele, u čemu će im se pridružiti i učenice Medrese.

Uz to, učenici naše škole su raspoređeni u različite džemate diljem Bosne i Hercegovine, u kojima vrše ramazansku praksu. Dosta učenika nalazi se u povratničkim medžlisima i džematima, što je jedan i od ciljeva rada Medrese, da se, pored posjeta profesora, i učenici ove škole susretnu sa džematlijama u povratničkim medžlisima i džematima i sa njima provedu mubarek ramazan. Medresa i mimo mjeseca ramazana upriliči različite aktivnosti, posjete i programe povratničkim medžlisima i džematima, te su ramazanske posjete i prakse naših učenika samo jedan dio saradnje i susretanja sa Bošnjacima u tim mjestima.

Kada su u pitanju ovoramazanske posjete medžlisima, profesori Karađoz-begove medrese najprije su posjetili Medžlis Islamske zajednice Prozor. Posjeta je upriličena 8. maja 2019. godine, tokom koje je organizovan zajednički iftar za profesore Medrese, imame, vjeroučitelje, predsjednike džematskih odbora i predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Prozor, te ostale džematlije.

O ovoj aktivnosti Safet ef. Pozder, glavni imam Medžlisa IZ-e Prozor kaže: „Ovo je naša tradicija, da se svake godine uz ramazan okupimo i iftarimo, raziđemo po našim džematima i održimo prigodna predavanja. Zahvaljujem Karađoz-begovoj medresi što su ove godine krenuli upravo od Medžlisa IZ-e Prozor sa ovim ramazanskim posjetama. Mi i Karađoz-begova medresa tradicionalno imamo vrlo plodnu, kontruktivnu i lijepu saradnju na više nivoa. Jedan od vidova te saradnje je i ovaj iftar, te ramazanski zijaret našim džematima.“

Ispred Karađoz-begove medrese, na zajedničkom iftaru, obratio se profesor Smajo Čolaković.  

„Ovo je naš prvi ovoramazanski obilazak jednog medžlisa i drago nam je što smo večeras sa vama. Svake godine po uobičajenoj tradiciji mi idemo na teren, dolazimo u naše medžlise i susrećemo se sa vama, sa džematlijama, te održimo predavanja. Stoga se želim zahvaliti našim domaćinima, na čelu sa glavnim imamom, Safet ef. Pozderom, što smo i ove godine nastavili ovu vrijednu saradnju kroz ove ramazanske posjete. Nadam se da će se ova plodna saradnja, koja traje već, zaista, dosta godina, i nastaviti. U redovima imama ovog medžlisa vidimo i naših medresanskih diplomanata, trenutno u Medresi imamo dosta učenika sa područja Medžlisa IZ-e Prozor i siguran sam da će tako biti i u buduće. Mi ćemo to znati cijeniti i jačati iz dana u dan“ - poručio je profesor Smajo Čolaković.

Nakon zajedničkog iftara profesori Medrese su posjetili određene džemate i održali ramazanska predavanja. U Čaršijskoj džamiji predavanje je održao profesor Nazif Garib, u Mahalskoj džamiji profesor Smajo Čolaković, u džematu Gračanica profesor Suad Mujakić, a u Kovačevom Polju profesor Meadin Mrndžić. Profesor Mujakić i Mrndžić su tom prilikom posjetili učenike Medrese koji obavljaju ramazansku praksu u navedenim džematima, a to su Mustafa Kosović i Adin Junuzović.

Već danas profesori Karađoz-begove medrese, na čelu sa direktorom profesorom hafizom Aidom Tulekom, idu u posjetu Medžlisu IZ-e Trebinje.