Rijaset Islamske zajednice u BiH otpočeo je sa projektom “Moje mjesto u Evropi: Izgradnja i promocija dijaloga o EU integraciji”. Projekat će trajati narednih pet mjeseci, a realizuje se u šest bh. medresa. Najbolji učesnici na predavanjima i radionicama imat će priliku posjetiti Brisel.

Navedeni projekat realizuje Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ-e u BiH, uz podršku Evropske unije. Projekat je usmjeren ka povećanju informiranosti mlade populacije kada je riječ o integraciji BiH u EU, ali i njenoj važnosti kao i benefitima koje ona sa sobom donosi za naše društvo u cjelini.

Ciljna grupa su prvenstveno učenici bh. medresa sa kojima se kroz različite aktivnosti već radi na upoznavanju sa Evropskom unijom i njenim temeljnim principima, ali i pokazuje kompatibilnost između islamskih i vrijednosti koje se promoviraju u EU.

U sklopu tog projekta u Karađoz-begovoj medresi su u subotu, 27. aprila 2019. godine, održana predavanja i radionice. O temi „Historija nastanka EU – od sukoba do raznolikosti“, te „BiH u EU – euroatlanske integracije i uloga mladih“ govorio je Nermin Čakić, dok je o temi „Živjeti u različitosti muslimani s drugima u Evropi“ govorio Muhamed Jusić, ispred Rijaseta IZ-e u BiH.

Radionice iz oblasti debate, pisanja eseja, arta, videa, fotografije sa učenicima Karađoz-begove medrese odradili su profesori Harun Macić i Meadin Mrndžić, te Elvira Bojadžić, Jasmin Agović, Dino Joldić.

Foto. Hajrullah Ćeman