U sklopu manifestacija „Dani mevluda i zikra“ i „Dani stolačkih džamija“ u Stocu je u petak, 26. aprila 2019. godine, održan program „Večer bh. medresa“. Priređeni program bio je satkan od ilahija i kasida, te učenja Kur'ana predstavnika svih medresa Islamske zajednice u BiH, te Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva.

Ilahije i kaside je izveo Hor Karađoz-begove medrese, a učenjem Kur'ana prisutne su počastili predstavnici medresa: „Osman ef. Redžović“, Behram-begove, Gazi Husrev-begove, Elči Ibrahim-pašine, „Džemaludin ef. Čaušević“, Gazi Isa-begove, Karađoz-begove, te Fakulteta islamskih nauka. Odabrane kur'anske odlomke učili su: Ibrahim Bilčević, Smajo Ibrahimović, hafiz Ahmed Hamidović, hafiz Talha Tričić, Ahmed Grizić, Ensar Latifović, Ahmed Hašić i hafiz Jusuf Bećoja.

Organizatori programa bili su Muftijstvo mostarsko, Karađoz-begova medresa, Medžlis IZ-e Stolac, te Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH. Program je održan ispred Careve džamije u Stocu, a u ime domaćina na samom početku programa obratio se Mersed ef. Šabanović, glavni imam Medžlisa IZ-e Stolac.

„Ovdje svjedočimo i obilježavamo dane naših medresa. Ovo je veoma značajno što su predstavnici svih medresa koje pripadaju Islamskoj zajednici u BiH i van BiH večeras ovdje u Stocu. Jedan od povoda ovog našeg okupljanja jeste i ova naša ljepotica, Careva džamija, koja postoji i evo opstoji 500 godina. Baš ove godine obilježavamo 500 godina Careve džamije ovdje u centru Stoca“ – poručio je glavni imam Medžlisa IZ-e Stolac.

Ispred Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH obratio se profesor Seid Eminović, šef Odjela za srednjoškolsko obrazovanje pri navedenoj upravi.
„Kada se već obilježava 500 godina Careve džamije, ljepota je bila da zajedničkim snagama večeras budemo zajedno sa vama – herojima i gazijama Stoca. Ova mladost naših medresa i ovo okupljanje ovdje daje nam snage da na ovim lijepim putanjama spojimo naše krajeve divne nam domovine BiH. Tu su predstavnici naših medresa iz Cazina, Travnika, Tuzle, Visokog, Sarajeva, Novog Pazara, te medrese domaćina – Karađoz-begove medrese iz Mostara. Zato im se najtoplije zahvaljujemo. Svi oni su sa radošću doputovali u Stolac kako bi večeras bili sa vama, dragi Stočani. Mi smo ovdje da budemo svjedoci dalekih vremena, svjedoci pet stoljeća, svjedoci mnogih generacija dobrih Bošnjana koji su utkali sebe u temelje ove ovdje i svih drugih džamija, tekija, medresa, kako bismo i mi danas bili oni koji nastavljaju tu svijetlu tradiciju, kako bi islam bio živ u ovom našem Stocu još pet stotina godina i sve do Sudnjega dana“ – istakao je profesor Eminović.

U ime medrese domaćina i kao izaslanik Muftije mostarskog velikom broju prisutnih u dvorištu Careve džamije u Stocu obratio se profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese.

„Mi smo imali priliku da večeras čujemo osam naših učača kojima možemo da se ponosimo. Vidimo da su oni svjetskoga kalibra, što smo mogli čuti i iz njihovih biografija i što smo mogli čuti kako nam predivno uče Allahove riječi koje ulaze u naša srca, pune našu dušu i spremaju nas za ono što dolazi, a to je mubarek mjesec ramazan. Ove godine smo došli u Stolac, da Stolac počastimo Kur'anom, da u Stolac dođe dodatna Allahova milost i bereket i da se zahvalimo Bošnjacima Stoca što su se vratili u Stolac, što čuvaju Stolac i što su južna kapija naše domovine BiH. Ovo je velika godišnjica – 500 godina Careve džamije u Stocu. Ova džamija je porušena u ljeot 1993. godine. Ovdje je bio parking i ovdje se opstruisalo svim mogućim snagama da se ova džamija ne izgradi i da se ovdje narod ne vrati. Ali, ljubav prema ovom gradu i ljubav prema Domovini, prema našoj vjeri ovdje je dovela našega čovjeka koji je izgradio ovu džamiju, koji je ovdje pokoran svom Stvoritelju u ovom gradu i u ovoj džamiji i koji naučava našu djecu Allahovoj Knjizi u ovoj džamiji“ – poručio je direktor Karađoz-begove medrese.

Priređeni program u Stocu bio je istinsko nadahnuće Stočanima i Stočankama koji su u velikom broju došli da podrže i tradicionalnu manifestaciju „Dani mevluda i zikra“ i manifestaciju „Dani stolačkih džamija“, svjedočeći ljepotu vjere na tim prostorima.  

Foto: Adin Junuzović