Karađoz-begova medresa je i ove godine priredila manifestaciju „Vikend u Medresi“. Manifestacija je održana po šesti put, a okupila je učenike završnih razreda osnovnih škola Hercegovačko-neretvanskog, ali i drugih kantona. Cilj manifestacije je da se učenici devetih razreda osnovnih škola upoznaju sa radom i djelovanjem Karađoz-begove medrese i da uvide da im je Medresa blizu, a nikako daleka i strana.

Ovogodišnja manifestacija okupila je oko stotinu učesnika koji su u toku dana vikenda, 13. i 14. aprila 2019. godine,  u Karađoz-begovoj medresi prošli određene radionice i sadržaje koje su im organizatori ponudili. Bili su to edukativni, vjerski, kulturni, medijski, sportski i drugi sadržaji, u kojima su učesnici manifestacije istinski uživali, kako su i sami istakli u evaluacijskim listovima.


Učesnici su se imali priliku upoznati i sa učenicima Medrese, koji su im bili domaćini, a koji su vrijedno radili da svaki trenutak njihovog boravka u Karađoz-begovoj medresi protekne u lijepoj i ugodnoj atmosferi.
Manifestaciju „Vikend u Medresi“ zvanično je proglasio otvorenom prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, a poruku učesnicima iskazao je Aldin Bajrić, predsjednik Vijeća učenika.

Kroz radionicu upoznavanja, koju su vodili profesorice Saudina Šehić-Tulek, Ilhama Puce-Hondo i Harisa Ćukle, kaligrafsku radionicu, gostovanje u radijskoj emisiji Radija „Divan“ – online radija Karađoz-begove medrese, koju je realizovao profesor Meadin Mrndžić, eksperimente iz hemije u realizaciji profesorice Emine Vujinović-Mehremić, sportske igre koje su predvodili mr.  Ernad Čajdin i Samer Abdul-Rezzak, Access radionicu sa profesoricama Lejlom Moćević-Mezit i Merjem Muratović-Šuta, učesnici su imali priliku spoznati šta Karađoz-begova medresa znači za njene učenike, diplomante, društvo i zajednicu u cjelini, ali i šta može predstavljati njima, ako po završetku osnovnog školovanja njihov izbor kao srednjoškolski put upravo bude ova – najstarija odgojno-obrazovna ustanova u Hercegovini.


U okviru prezentacije „Karađoz-begova medresa: Škola uspješnih“ o aktivnostima, uspjesima sa takmičenja, svom medresanskom školovanju govorili su maturanti hafiza Ajla Tipura, Ismeta Gafić, Hamza Ait Idir, Tarik Džemić, te učenici Hasan Gološ, Sara Mezit, kao i diplomant mr. Irhad Puce.

U subotu navečer, učesnici manifestacije mogli su uživati u Koncertu medresanskih ilahija i kasida, koje je izvodio Hor Karađoz-begove medrese, ali i diplomanti Medrese, koji su specijalno za tu priliku došli iz raznih bh. gradova. Tako su svi prisutni mogli slušati hafiza Špendija Fidanija, Omera Nasića, Muhameda Mujkića i Arnela Demirovića, danas diplomante Medrese, a nekada vrijedne članove školskog hora. Tom prilikom Medresa je ovogodišnjim maturantima koji su četiri godine bili članovi Hora Karađoz-begove medrese uručila određene poklone kao znak zahvalnosti. Pokloni su uručeni maturantima Mirzi Smajiću, Admiru Subašiću, Azri Avdić i Belkisi Korić.

Dio nedjeljnog dana učesnici su proveli u obilasku Podveležja, Mostara i na Fortici, na edukativnoj ekskurziji, u pratnji profesora Elmedina Ljeve, Emine Vujinović-Mehremić i Saudine Husić-Ćenan.


Manifestacija je završena dodjeljivanjem zahvalnica učesnicima manifestacije, ali i učenicima i učenicama Karađoz-begove medrese koji su bili vrijedni domaćini.
Manifestacija je uspješno realizovana zahvaljujući vjeroučiteljima, imamima i muallimima samih učesnika, te direktorima osnovnih škola, koji su se angažovali oko odabira svojih učenika, a koji su bili dio ovog značajnog projekta za Karađoz-begovu medresu.

Foto: Merzuk Bećirović i Jasmin Kovačević