Karađoz-begova medresa se trudi da prati i vrednuje uspjehe svojih učenika, te iz godine u godinu priređuje i određene vrste nagrada za odlične učenike, učenike koji Medresu predstavljaju na različitim takmičenjima, kao i učenike koji kroz vannastavne aktivnosti promovišu Medresu u javnosti. Tako je naša škola i ove školske godine, pored stipendija, te drugih vidova nagrada, priredila i nagradno putovanje za odlične učenike na kraju prvog polugodišta školske 2018/2019. godine.


Nagradno putovanje je realizovano 29. i 30. marta 2019. godine, a odlični učenici i učenice su posjetili nekoliko bh. gradova, te Zagreb, glavni grad Republike Hrvatske. Najprije su posjetili Ključ, te obavili džuma-namaz u tom lijepom bh. gradu. Nakon toga su se zaputili ka Bihaću, gdje su posjetili njegove znamenitosti, a konak je bio u Medresi „Džemaludin ef. Čaušević“, na čemu se zahvaljujemo našim vrijednim domaćinama.

Putovanje ka Zagrebu nastavljeno je u subotu, 30. marta 2019. godine, a u tom gradu domaćin nam je bio mr. Mevludi Arslani, direktor Islamske gimnazije „Dr. Ahmed Smajlović“. Učenici i učenice naše škole, te profesori i profesorice koji su putovali s njima, posjetili su Islamski centar u Zagrebu, te druge znamenitosti tog grada. Sa radom Islamskog centra i Islamske gimnazije „Dr. Ahmed Smajlović“, te aktivnostima tih institucija sve prisutne upoznao je mr. Mevludi Arslani. Najiskrenije se zahvaljujemo mr. Arslaniju na prelijepom gostoprimstvu i izdvojenom vremenu za naše učenike i profesore.

U isto vrijeme je u Islamskom centru bio organizovan naučni skup „Religija i nacija“, te se u pauzi tog skupa našim učenicima i učenicama obratio i dr. hfz. Safvet Halilović, profesor Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. On je poručio odličnim učenicima i učenicama naše škole da se nastave truditi i vrijedno raditi, kako bi bili od onih koji svojim znanjem i obrazovanjem grade bolje društvo i bolju državu. Rekao je da ne smiju posustajati na putu znanja, te pohvalio gestu Karađoz-begove medrese što organizuje nagradna putovanja za svoje odlične učenike.
U pratnji učenika i učenica putovali su profesori Saudina Husić-Ćenan, Emina Vujinović-Mehremić, Suljo Cikotić i Meadin Mrndžić.

Nagradna putovanja su motivacija učenicima i učenicama Karađoz-begove medrese kako bi još više radili i učili, poručili su odlični učenici i učenice naše škole na kraju ovog putovanja, dok su maturanti i maturantice istakli kako ovakav vid nagrada treba zadržati i za naredne godine.


Karađoz-begova medresa čestita odličnim učenicima i učenicama na uspjesima koje postižu, te onima koji Medresu predstavljaju kroz vannastavne aktivnosti, kao i njeno javno prezentovanje. Nadamo se da će takvih biti još više, akoBogda!