U Karađoz-begovoj medresi je, 26. marta 2019. godine, svečano otvorena humanitarna izložba „Mostar – grad vakufa i ljepote“.
Projekat je to Novinarske i Volonterske sekcije Karađoz-begove medrese, koji je za javnost predstavljen u atriju Karađoz-begove medrese, gdje će izložba biti i postavljena do 29. marta 2019. godine.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese. U svom obraćanju je istakao: „Ova izložba je znak da naši učenici i naši profesori rade dobre stvari, priređuju određene programe koji otkrivaju talente među našim učenicima i to nas sve raduje. Večeras kada su nam Novinarska i Volonterska sekcija priredile ovaj program, možemo biti sretni da se na taj način iskazuje talenat i zato se želim zahvaliti profesorima Ilhami Puce-Hondo i Meadinu Mrndžiću što su zajednički pripremili ovaj program, te na taj način pokazali koliko je važno da se svi naši učenici aktiviraju.“

Programu su prisustvovali pojedini profesori i odgajatelji Karađoz-begove medrese, imami Medžlisa IZ-e Mostar, univerzitetski profesori, a ispred Volonterske sekcije naše škole svim prisutnim obratila se mr. Ilhama Puce-Hondo, rukovodilac navedene sekcije.

„Volonterska sekcija u našoj školi je veoma popularna i ima veliki broj članova. Realizovano je dosta uspješnih i kvalitetnih projekata i aktivnosti. Nadam se da će i ova izložba biti isto tako uspješna i da će novac prikupljen od prodatih fotografija biti od koristi nekome. Naši učenici kroz ovakve projekte rade na sebi, grade svoju ličnost i to je nešto što ih zaista ispunjava“ – poručila je mr. Puce-Hondo.

O samom projektu i ideji humanitarne izložbe govorio je profesor Meadin Mrndžić, rukovodilac Novinarske sekcije.

„Pred vama su fotografije vrijednih članova Novinarske sekcije. Fotografije na kojima preovladavaju motivi Mostara, njegovih vakufa i ljepota. Ovo su, zaista, vrijedne i kvalitetne fotografije, što su potvrdili i članovi žirija koji su odabrali tri najljepše fotografije, čije autore ćemo i nagraditi tokom ovog programa. Ja se u ovoj noći želim posebno zahvaliti svim članovima Novinarske sekcije koji su tokom ove školske godine vrijedno radili i doprinosili prezentaciji Medrese u javnosti kroz medijski segment. Ideja za humanitarnom izložbom potekla je upravo od članova ove sekcije, jer su htjeli na ovaj način podstaknuti i druge da čine dobro, jer jedino dobro ostaje kao radost na oba svijeta“ – poručio je profesor Mrndžić.

Žiri u sastavu: Kemal Zorlak, diplomant Karađoz-begove medrese i fotoreporter Agencije Anadolija, profesor Munib Obradović, svjetski poznati umjetnik i kaligraf, mr. hfz. Lejla Boškailo-Obradović, umjetnica i profesorica u Karađoz-begovoj medresi, odabrao je tri najljepše fotografije, a nagrađeni su sljedeći autori: Adin Junuzović, Merzuk Bećirović i Muhamed Arifović.
Nagrade nagrađenima uručio je profesor Meadin Mrndžić.

Program su određenim recitalima o Mostaru i njegovim ljepotama upotunili članovi Novinarske sekcije: Sara Kazazić, Mahir Ćosić, Samira Boloban, Kerim Hujdur, Hadžera Filan i Amina Čolak, dok se kasidom „Sevdalinka“ predstavio Hor Karađoz-begove medrese.

Foto: Merzuk Bećirović