Karađoz-begova medresa je različitim sadržajima obilježila Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Naime, obilježavanje ovog značajnog datuma u našoj školi je otpočelo u utorak, 26. februara 2019. godine, promocijom knjige „Sedžda na čistoj zemlji bosanskoj“, autora Harun ef. Hodžića. Promocija je održana u atriju Karađoz-begove medrese, a na početku promocije selame i riječi dobrodošlice u ime domaćina uputio je profesor Suljo Cikotić, pomoćnik direktora za Internat.  

O knjizi „Sedžda na čistoj zemlji bosanskoj“ najprije je govorio profesor Elmedin Ljevo, profesor historije u našoj školi, a potom se prisutnim obratio sam autor. Harun ef. Hodžić je u svom obraćanju istakao:

„Nadam se da ćete imati budućnost u kojoj nećete voditi računa o zločincima, o ubicama, nego ćete planirati da završite studije, da doktorirate, da budete najbolji u svojim branšama koje odaberete i da budete nastavljači onih heroja koji su branili Bosnu i Hercegovinu i koji su je sačuvali u ovim granicama  koje imamo sada. Ovdje smo da obilježimo Dan nezavisnosti BiH. Želim da vam čestitam taj značajan dan i iz dubine moje duše želim vam hairli Dan nezavisnosti  jedine nam domovine – Bosne i Hercegovine. To je domovina za koju se umire da bi se živjelo, a ne živi da bi se umiralo.“
 
Na kraju promocije autor je nagradio svojim knjigama nekoliko učenika Karađoz-begove medrese.


Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH nastavljeno je 28. februara 2019. godine na Španskom trgu, gdje su se okupili učenici osnovnih i srednjih škola, te šetnjom do Fortice upriličili svečani defile posvećen Danu nezavisnosti Domovine. Program je nastavljen na Fortici, postavljanjem velike zastave na jarbol, a na tom mjestu svim prisutnim obratio se i profesor Elmedin Ljevo, profesor naše škole.  On je govorio o značaju Dana nezavisnosti BiH. Prisutni su bili učenici i učenice Karađoz-begove medrese, kao i profesori Adnan Dizdarević i Sanja Kapetanović.  

Pored navedenih, još jednim programom je obilježen Dan nezavisnosti BiH, a i tom programu doprinos i učešće su dali učenici i profesori Karađoz-begove medrese. Naime, u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka je, 28. februara 2019. godine, održana Svečana akademija, koju su organizovale srednje i jedna osnovna škola sa područja Sjevernog logora, te Unija studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“.


Hor Karađoz-begove medrese se, na Svečanoj akademiji, predstavio „Pjesmom o Bosni“ i kasidom „Bosna“. Svečanosti su prisustvovali predstavnici vlasti, direktori i profesori škola, a među njima i profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, te profesor Suljo Cikotić, pomoćnik direktora za Internat.
Svečanom akademijom moderirala je naša maturantica hafiza Ajla Tipura.

Foto: Muhamed Arifović