Karađoz-begova medresa je u ponedjeljak, 4. februara 2019. godine, priredila još jedan sadržaj u povodu Svjetskog dana hidžaba. Naime, u atriju Medrese održan je svečani program za sve učenice, odgajateljice i profesorice, te naše sugrađanke, a koji su pripremile vrijedne odgajateljice Karađoz-begove medrese.

Tokom programa istaknut je značaj hidžaba i njegova ljepota, a o toj temi govoreno je iz različitih uglova. O hidžabu su, kroz video koji su pripremile, govorile naše diplomantice, a Hor Karađoz-begove medrese je kroz poruke kasida podsjetio na ljepotu mahrame bosanskohercegovačke.

Svojom živom riječju i primjerom o hidžabu je govorila doktorica viši asistent Irma Đidelija sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“. Ona je kroz svoja dosadašnja postignuća i zvanja koja je ostvarila govorila o tome šta joj je život donio prije i poslije stavljanja hidžaba i koliko je zapravo bila uspješnija u životu od trenutka kada se okrunila hidžabom, pa do danas. To je ta blagodat hidžaba, što je i istakla dr. Đidelija u svom obraćanju:

„Tek kad pokrijem svoju nebitnost, postajem vidljiva. Toliko nagrada, toliko priznanja, a tek kad sam stavila hidžab – postajem vidljiva.“

Šta zapravo predstavlja hidžab jednoj muslimanki i kolika je njena čežnja za njim odgovorila je tokom svog izlaganja dr. Đidelija, ponajbolje to predstavivši kroz svoju želju i odluku da svoje lice uobliči mahramom.

„Zadovoljstvo mi je, zaista, da vam se obratim i što imam priliku da govorim o ovako važnoj i značajnoj temi u našem društvu, a posebno što o tome govorim u Medresi, gdje se ta tradicija njeguje godinama i čuva. Moja želja za hidžabom datira još iz srednje škole, ali ona se tek ostvarila nakon studija. To sve dolazi od Gospodara i to onog trenutka kada Gospodar spusti uputu onda kada On hoće i kome hoće. Moramo to prihvatiti i biti sretni zbog te milosti kojom smo počašćeni, svesrdno se boriti za principe i ideale svoje vjere i, naravno, osjetiti sreću i zadovoljstvo zbog svega toga“ – poručila je dr. Irma Đidelija.

Na kraju svog izlaganja gošća je postavila nekoliko nagradnih pitanja, te dodjelila određene nagrade najuspješnijim učenicima Karađoz-begove medrese, dok je poklon za podsjećanje na lijepo druženje u Karađoz-begovoj medresi dr. Đideliji uručila profesorica Emina Vujinović-Mehremić.

Foto: Merzuk Bećirović