Karađoz-begova medresa je krajem prošle kalendarske godine postala bogatija za još jednog čuvara Allahov Knjige. Naime, hifz je pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ-e u BiH uspješno položila hafiza Ajla Tipura, ovogodišnja maturantica Karađoz-begove medrese. Hifz je pred navedenom komisijom polagala u periodu od 26. novembra do 10. decembra 2018. godine.

Hafiza Ajla je osamnaesti hafiz od reaktiviranja rada Medrese, tj. od 1995. godine pa do danas, a treći od učenika koji je hifz položio tokom medresanskog školovanja. Kada su u pitanju konkretno učenice, hafiza Ajla je prva učenica koja se okrunila titulom hafize dok je još u školskim klupama najstarije odgojno-obrazovne ustanove u Hercegovini.

Nakon uspješnog polaganja hifza pred Komisijom za hifz, razgovarali smo sa hafizom Ajlom i njenim muhaffizom prof. kurra-hafizom Arminom Abazom o hafizinom uspjehu koji je postigla.


Hafiza Ajla Tipura rođena je 9. jula 2000. godine u Mostaru. Završila je Osnovnu školu „Potoci“ Mostar. Kćerka je Adema i Emine, te sestra ponosnog brata Durana, koje su roditelji odgajali u duhu islama i još od malih nogu usađivali im ljepote islama i Kur'ana. Ta ljubav koju su im usadili roditelji, ali i Admir ef. Čopelj, imam u džematu Podgorani, Medžlisa IZ-e Mostar, džemata kojem je ovo prva hafiza, dovela je hafizu Ajlu u Karađoz-begovu medresu, na njen srednjoškolski put.
Odmah na početku tog puta, hafiza Ajla je otpočela sa učenjem hifza, postavši član Sekcije za hifz Karađoz-begove medrese.

„Hifz počinjem učiti u prvom razredu Medrese, pred svojim profesorom kiraeta, profesorom kurra-hafizom Arminom Abazom i pred njim to i uspješno okončavam, hvala Allahu“ – prisjeća se hafiza Ajla početka svoje hafiske priče.

Motivaciju za tu priču, za učenje Kur'ana napamet pronašla je tokom mjeseca ramazana 2015. godine, o čemu kaže:
„Moja najveća motivacija na putu učenja hifza bila je kada sam tokom ramazana 2015. godine slušala hafisku mukabelu koja se održavala u Karađozbegovoj džamiji. Naime, mukabelu su učila tri hafiza - diplomanta naše medrese i jedan hafiz iz Turske. Pošto su hafiske mukabele rijetki događaji u našem gradu, bila mi je i više nego čast prisustvovati, a posebno slušati čuvare Allahove Knjige. Njihova privrženost i predano učenje Uzvišene Riječi, duboko me dirnula i probudila u meni ogromnu želju da jednog dana budem na njihovom mjestu. Hvala Allahu, to se i ostvarilo. Sada sam i ja među čuvarima Allahove Knjige.“

Uz sve redovne školske obaveze, hafiza Ajla je imala vremena i za dosta vannastavnih aktivnosti, a uz to i učenje hifza. Tokom medresanskog školovanja bila je odlična učenica i članica različitih sekcija, voditeljica mnogobrojnih programa i svečanosti, četverogodišnja članica redakcije i voditeljica emisije „Moja medresa“, a uz to aktivna članica Sekcije za hifz, te je titula hafize Časnog Kur'ana samo rezultat dobro iskorištenog i raspoređenog vremena, volje i upornosti jedne osobe da stigne do svog cilja. Zato će o tome kako je biti čuvarom Allahove Knjige, ali i receptom kako doći do te titule, hafiza Ajla kazati sljedeće:

„Učiti Kur'an i znati ga napamet za mene predstavlja poseban osjećaj. Koliko god riječi koristila, mislim da do kraja taj osjećaj ne mogu opisati. To je poseban dar i neizmjerno sam zahvalna Uzvišenom Gospodaru što me je počastio da budem čuvar Njegove Riječi. Kur'an je lijek, uputa i nepresušno vrelo mudrosti za sve generacije čovječanstva. Znati ga napamet, nositi ga u srcu i postupati po njemu je velika čast, ali i odgovornost. Uz oslonac na Allaha, veliki trud i rad, sve je moguće uspjeti, jer Allah jamči nagradu onome ko se trudi na putu znanja i olakšava pamćenje Njegove Uzvišene Riječi.“

Hafiza Ajla je došla do svoga cilja – okrunila se titulom hafize Kur'ana, a na tome putu, uz porodicu, profesore, školske prijatelje, neumorno ju je pratio njen muhaffiz profesor kurra-hafiz Armin Abaza, rukovodilac Sekcije za hifz u našoj školi, koji je o hafizi Ajli i njenom putu učenja Kur'ana napamet rekao sljedeće: 

„Za jako mali broj kandidata muhaffiz može biti siguran da će završiti hifz, ali Ajla spada među te rijetke za koje sam od samog početka znao da su oni pravi i da imaju kapaciteta ići do kraja. Sjećam se dobro kada sam prvi put imao priliku razgovarati sa Ajlom nekad krajem augusta 2015. godine, dakle, samo nekolika dana prije početka nove školske godine i već tada je ona izrazila želju da počne sa hifzom od prvog školskog zvona. Od tada pa do ljeta 2018. godine u Ajlinom učenju nije bilo oscilacija. Nikada se nije desilo da je slabo pripremila nove stranice ili da je slabo ponovila stari džuz. To joj se na kraju i isplatilo, zato što su pripreme za polaganje pred Rijasetovom komisijom trajale veoma kratko, a samo polaganje proteklo je kako je najbolje moguće.

Hafiz Muhamed Čajlaković, jedan od članova Komisije za hifz, za Ajlu je kazao da je možda najbolji kandidat koji je pred njim polagao hifz. A činjenica da je ona tek treći učenik kojem je pošlo za rukom da još za vrijeme školovanja u Medresi položi hifz pred Komisijom, i uz to ostvari superodličan uspjeh u školi i briljira u mnogim vannastavnim aktivnostima, zasigurno je svrstava u red najboljih učenika koji su prošli kroz našu školu u posljednje nešto više od dvije decenije njenog rada. Uz takav talenat, radne navike i marljivost, Ajlin uspjeh je skoro zagarantovan, ma šta god izabere poslije Medrese, što joj od srca i želim.“


Željama hafizinog muhaffiza se pridružujemo i našoj novoj hafizi želimo još mnogo životnih uspjeha i radosti, a našim mladima da u hafiskoj priči hafize Ajle pronađu inspiraciju, volju i želju da jednog dana i oni budu od onih koji čuvaju Allahovu Knjigu u svojim glavama.