Karađoz-begova medresa je krajem prošle kalendarske godine dobila novu hafizu, a tim povodom je mr. Salem ef. Dedović, muftija mostarski, upriličio prijem u Muftijstvu mostarskom. Muftija mostarski je ugostio hafizu Ajlu Tipuru, maturanticu Karađoz-begove medrese, Adema Tipuru, hafizinog oca, prof. hfz. Aida Tuleka, direktora Karađoz-begove medrese, prof. kurra-hafiza Armina Abazu, hafizinog muhaffiza, te mr. Dinu ef. Maksumića, glavnog imama Medžlisa IZ-e Mostar.

Muftija mostarski je svečani prijem organizovao u čast promocije nove hafize Mostara i Karađoz-begove medrese, čestitavši hafizi Ajli na postignutoj tituli i izrazivši poštovanje prema uspjehu koji je postigla. A, na tome putu Muftija mostarski je novu hafizu pratio i kao njen profesor arapskog jezika.

„Ovo je jedan nesvakidašnji, hairli i lijep događaj u kojem prepoznajem nekoliko bitnih vrijednosti. U njemu prepoznajemo darovitost, posvećenost i Ajlino istrajavanje na putu sticanja znanja. U njenom primjeru prepoznajemo nešto što je važnije od bilo čega drugog, a to je edeb. Ovaj događaj je značajan pogotovo stoga što se dešava u vremenu kada smo suočeni sa različitim oblicima devijacija koje nas, sve skupa, kao muslimane, zabrinjavaju i kad naiđemo na ovakav pozitivan i zlatan primjer sa izraženim profinjenim, duhovnim odgojem onda nam to daje nadu u nove perspektive, izvjesniju budućost i poticaje“, istakao je Muftija mostarski.  


Govoreći o motivima za postizanje uspjeha, mr. Dedović je istakao utjecaj hafizine porodice, a potom i ukupnog ambijenta koji se njeguje u Medresi, a što je sve zajedno bilo odličan podsticaj hafizi Ajli da uspješno stigne do titule hafize Časnog Kur'ana.

Otac hafize Ajle nije krio oduševljenje svečanim prijemom i ukazanom čašću i podrškom koju je Muftija mostarski iskazao prema njegovoj kćerki, te istakao kako je i on kao otac učio mnogo od svoje kćerke. On je kroz posvećenost, odanost i ustrajnost svoje kćerke učio kako biti posvećen, ustrajan i uspješan u poslu kojim se bavi i ta njena volja i želja da uspije na putu hifza bila je i njemu pouka kako treba čvrsto koračati kroz život.

Da je hafiza Ajla bila odličan i uzoran kandidat najprije pred muhaffizom prof. kurra-hafizom Arminom Abazom, a potom i pred Komisijom za hifz, potvrdili su to i njen muhaffiz i članove pomenute komisije. Ona je bila jedan od najzahvalnijih kandidata – istakli su.

U narednim danima redakcija zvaničnih stranica Karađoz-begove medrese objavit će i intervju sa hafizom Ajlom Tipurom, ponudivši vam jednu lijepu i pozitivnu priču o novoj hafizi – prvoj hafizi džemata „Podgorani“ i osamnaestoj hafizi Karađoz-begove medrese, čijoj hafiskoj dovi idemo u susret, akoBogda!

Foto: Hasan Eminović