U atriju Karađoz-begove medrese je u četvrtak, 6. decembra 2018. godine, održano i četvrto predavanje o Muhammedu, a.s., a u okviru ciklusa predavanja „Poslanik, a.s., u priči“.
Predavanja su održavana u sklopu rebiu-l-evvelske manifestacije „Uzor si mi, Poslaniče“, a posljednje predavanje održao je mr. Harun Macić, profesor u Karađoz-begovoj medresi.

Magistar Macić je govorio o Poslaniku kroz određene priče i pripovijesti, učeći prisutne da nam Poslanik može posebno biti uzor i u ovom današnjem ubrzanom toku života, kada nam se nude brza rješenja, a zapravo Poslanik nas uči nečemu drugom.

„Danas vrijeme koje živimo je vrijeme populizma, gdje se za najsloženija pitanja nude najkraći i najbrži odgovori. To je tako i u Evropi, ali i diljem svijeta. A, naš Poslanik, a.s., nas je učio kako sve treba ići postepeno i u kontinuitetu. Zato mi određene poruke trebamo imati na umu uvijek, posebno u mjesecu mevluda, mjesecu u kojem obilježavamo rođenje Poslanika, ali mi te poruke nećemo moći shvatiti ako mislimo da smo dostigli svoj maksimum, a zapravo se i dalje nalazimo na početku“ – poručio je mr. Macić.

Podsjetio je prisutne da je jedini ispravni put onaj kojem je pozivao Poslanik, odnosno da je najbolji lijek i rješenje u porukama Kur'ana.
„Naša odanost Poslaniku treba ići isključivo putem koji nam je Poslanik jasno pokazao, a to je put Kur'ana. Koliko mi Poslanika slijedimo, možemo vidjeti iz našeg odnosa prema Kur'anu. Mi biramo u kojoj ćemo priči biti. To samo mi biramo“ – rekao je mr. Macić.

Ovim predavanjem završen je ciklus predavanja „Poslanik, a.s., u priči“, ali će se, kako je to najavljeno od menadžmenta Karađoz-begove medrese, određena predavanja i druženja mladosti Mostara nastaviti i tokom cijele godine, jednom mjesečno.  

Foto: Ammar Hrgić i Hajrullah Ćeman