Hor Karađoz-begove medrese je nakon nastupa u Blagaju, Konjicu, Trebinju, Stocu, Prozoru, zabilježio nastup i u Dubrovniku, u Republici Hrvatskoj. 
Naime, hor naše škole je u subotu, 24. novembra 2018. godine, izveo mevludski program u mesdžidu Medžlisa Islamske zajednice Dubrovnik i time podsjetio na misiju sa kojom je došao Muhammed, a.s. 

Programom je obilježeno rođenje Poslanika čovječanstva, a na početku samog programa mnogobrojnim džematlijama obratio se Salkan ef. Herić, glavni imam MIZ Dubrovnik. 

„Islamska zajednica u Dubrovniku egzistira tačno 85 godina. Ovaj večerašnji program je jedna uvertira kojom  smo mi zamislili da, u mjesecu rebiu-l-evvelu – mjesecu rođenja Poslanika, a.s., počnemo sa uvodnim programom obilježavanja te godišnjice, gdje smo u jednoj dobroj korelaciji između Medžlisa IZ-e Dubrovnik i Karađoz-begove medrese ostvarili saradnju i ona traje već tri godine. Drago nam je da večeras možemo ugostiti naše prijatelje iz Karađoz-begove medrese onako kako to mi znamo i umijemo. Islamska zajednica u Dubrovniku je na 85. godišnjicu izradila jedan projekat novog islamskog centra, koji će početi da zaživljava uskoro  i učenici Karađoz-begove medrese će u jedno dogledno vrijeme moći izvesti mevludski program u tom našem novom centru“ – poručio je Salkan ef. Herić.  

Izvođenjem mevludskih dijelova na tradicionalan način, kako su to zapazile džematlije prisutne na mevludskoj svečanosti, učenjem ilahija i kasida, salavata i tekbira, te učenjem Kur'ana, hor naše škole ozario je srca prisutnih i napojio ih sa nepresušnog vrela Poslaničke ličnosti i misije. 
U toj rebiu-l-evvelskoj noći, kao predavač, prisutne džematlije osnažio je svojim govorom o Poslaniku, a.s., magistar Harun Macić, profesor naše škole. 

„Mevlud znači rođenje, a u drugom jednom značenju mevlud označava promjenu. Koliko nas u životu misli da smo dostigli maksimum, a nismo se pokrenuli  s mrtve tačke? No, mi mislimo da smo postigli maksimum. Ashabi su uz Muhammeda, a.s., naučili da ne mogu biti muslimani dok svom bratu muslimanu ne žele ono što žele samom sebi. To znači da je Božija milost prostrana. To ne znači da neko mora prestati biti popularan, da bi ti postao popularan. Ne mora neko umrijeti, da bi ti živio. To je ta širina Božije milosti i naše svijesti da je Gospodarova milost prostrana“ – kazao je, između ostalog, magistar Macić. 


Na kraju mevludskog programa proučene su i akike za nekoliko djece – najmlađih džematlija Medžlisa IZ-e Dubrovnik, te nakon toga uručene vakufname dvojici džematlija pomenutog medžlisa. 
Vakufname su dodjeljene braći Nedimu i Bećiru Dilberoviću, koji su pomogli svojim materijalnim sredstvima kupovinu određene kuće Medžlisu IZ-e Gacko. Pošto veliki broj Bošnjaka iz Gacka trenutno živi u Dubrovniku i pošto je došlo do bratimljenja Medžlisa IZ-e Dubrovnik i Medžlisa IZ-e Gacko, ovaj mevludski program bio je odlična prilika da se vakufname braći Dilberović uruče u mesdžidu Medžlisa IZ-e Dubrovnik prilikom ove velike svečanosti. 

Vakufname su uručili Sadet ef. Bilalić, glavni imam MIZ Gacko i Fehim Vukotić, predsjednik Medžlisa IZ-e Dubrovnik. 
Dovu na kraju programa proučio je Sadet ef. Bilalić, nakon koje je uslijedilo druženje sa našim Bošnjacima u Dubrovniku. 

Foto: Damir Nišić