Dan državnosti Bosne i Hercegovine danas su, 23. novembra 2018. godine, obilježili učenici osnovnih i srednjih škola našeg grada koje rade po bosanskom nastavnom planu i programu. Ovaj značajan datum iz naše historije obilježen je zajednički na osnovu odluke Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, te dr. Rašida Hadžovića, ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a.  Ta odluka je da se značajni datumi za Grad Mostar i Bosnu i Hercegovinu obilježavaju zajednički među učenicima škola u našem gradu.

Učenici su, stoga, danas posjetili Stari grad Herceg Stjepana Kosače, te se upoznali sa 25. novembrom – datumom koji se obilježava kao Dan državnosti Domovine. Učenicima je održan čas historije, a svim prisutnim obratio se Edin Mulović, kustos Muzeja Hercegovine, te Šefko Tinjak, profesor Karađoz-begove medrese, koji je učenicima uputio čestitku povodom Dana državnosti BiH.
Uz profesora Tinjaka, naše učenike na ovaj značajan programa obilježavanja Dana državnosti naše domovine predvodio je i profesor Elmedin Ljevo.

Učenici su pri povratku posjetili i Šehitluke u Blagaju, prisjećajući se najboljih sinova Bosne i Hercegovine, koji su darovali života za odbranu Domovine i Dina.