Obilježavajući mjesec rebiu-l-evvel, mjesec rođenja Allahovog miljenika, Hor Karađoz-begove medrese će zabilježiti nastupe diljem Muftijstva mostarskog, te u Dubrovniku, u Republici Hrvatskoj.

Naš hor  takvim nastupima želi podržati  medžlise i džemate u njihovim vjerskim aktivnostima, ali i zahvaliti svim našim džematlijama na nesebičnoj podršci koju pružaju u radu Karađoz-begovoj medresi i školovanju njenih učenika.

Tim povodom Hor Karađoz-begove medrese najprije se odazvao na poziv džemata „Blagaj“, te izveo mevludski program u znak rođenja Muhammeda, a.s., u nedjelju, 18. novembra 2018. godine.  
Hor je kroz splet ilahija i kasida, mevludskih spjevova, salavata i tekbira, podsjetio na ličnost i misiju Muhammed, a.s.
O tome je u svom vazi-nasihatu govorio i profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese.

„Večeras imamo priliku da donosimo salavate i govorimo o našem poslaniku Muhammed, a.s., i zajedno stječemo mnogostruko dobro, za koje će nas, akoBogda, Allah, dž.š., nagraditi i zbog kojeg će nas naš uzor Muhammed, a.s., sebi pridružiti na budućem svijetu. Mi nismo slučajno sa vama večeras, draga braćo i sestre. Ovi momci i djevojke su bili i prošli vikend ovdje, u blizini Blagaja, na Velinoj gomili, kada se održavala manifestacija Jesen '94, gdje su naši najbolji sinovi dali život za našu vjeru, za našu domovinu i za nas.“

Podsjetio je profesor Tulek i na status Blagaja u ratnim godinama, kada je taj grad primio veliki broj Bošnjaka kao izbjeglice, povezavši to sa hidžrom iz života Muhammeda, a.s.

„Ovdje nismo slučajno, jer je Blagaj 1993. godine bio Medina koja je dočekala Muhammeda, a.s. Blagaj je tada dočekao desetine hiljada muhadžira, koji su došli iz različitih krajeva Hercegovine, a posebno iz Čapljine, Stoca, Dubrava i dr. mjesta. Oni su ovdje svi bratski, lijepo dočekani. Zato moramo posebno upućivati dove i moliti Allaha, dž.š., za blagoslov ovoga grada i njegovih stanovnika. Oni su tada pokazali svoj odnos prema vjeri, prema Kur'anu, prema Poslaniku i praktično su pokazali da su na Pravom putu“ – poručio je direktor Karađoz-begove medrese.


Nakon Blagaja, Hor Karađoz-begove medrese nastupio je i u Konjicu, na centralnoj mevludskoj svečanosti Medžlisa IZ-e Konjic. Program je održan u Gradskoj džamiji, a veliki broj Konjičana i Konjičanki uživao je u priređenom sadržaju hora naše škole. Na početku programa prisutnima se obratio Refik ef. Delić, glavni imam MIZ Konjic, zahvalivši se Karađoz-begovoj medresi što se odazvala pozivu Medžlisa i prihvatila da učestvuje na centralnoj mevludskoj svečanosti  povodom rođenja Poslanika u Konjicu.

Hor Karađoz-begove medrese predstavio se učenjem Kur'ana, ilahija i kasida, tekbira i salavata, dok su imami MIZ Konjic proučili mevludske dijelove.

Predavač na svečanosti bio je profesor hafiz Aid Tulek, koji je u svom govoru, između ostalog, rekao: „Allah, dž.š., je odredio da Muhammedu, a.s., objavi Kur'an, Svoju riječ, i da ona čitavom čovječanstvu bude vodič do Sudnjega dana. Uzvišeni je odredio da je Muhammed, a.s., jedini poslanik koji je poslan svim ljudima. Svi prethodni poslanici poslani su određenom narodu, dok je Muhammed, a.s., poslan kao pečat tim poslanicima i Allah, dž.š., mu je podario najveću mudžizu – Časni Kur'an.“

Na kraju svog obraćanja profesor Tulek je uručio zahvalnicu Medžlisu IZ-e Konjic za doprinos radu i djelovanju Karađoz-begove medrese.

„Želim se zahvaliti svim džematlijama, svim imamima i ljudima u Medžlisu IZ-e Konjic, za podršku u radu Karađoz-begovoj medresi, u prvom redu za akciju kurbana i sakupljanja zekata i poljoprivrednih proizvoda , te želim ovdje na ovoj svečanoj manifestaciji da uručim zahvalnicu Medžlisu IZ-e Konjic“ – kazao je profesor Tulek.

Zahvalnicu je primio Refik ef. Delić, glavni imam MIZ Konjic, poručivši: „Nastaviti ćemo podržavati Karađoz-begovu medresu, jer je ona nama više od škole“.

Karađoz-begova medresa zahvaljuje džematu „Blagaj“ i Medžlisu IZ-e Konjic na pozivu da se članovi i članice hora naše škole predstave kroz izvođenje mevludskih programa, ali i na ukazanom gostoprimstvu.

Foto: Merzuk Bećirović