Ovih dana na različite načine obilježava se Dan Četvrtog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, a tom obilježavanju pridružile su se i škole sa područja Sjevernog logora.
Naime, učenici Osnovne škole „Zalik“, Karađoz-begove medrese i Druge gimnazije Mostar, danas su, 16. novembra 2018. godine, uz džemat „Zalik“, organizovali obilježavanje Dana Četvrtog korpusa na području Sjevernog logora.

Učenici navedenih škola, njihovi profesori i predstavnici džemata „Zalik“, na čelu sa Šefik ef. Čavčićem, obišli su mjesto na kojem su, na ulazu u Sjeverni logor, poginuli naši sugrađani – vojnici Armije RBiH, braneći i oslobađajući Sjeverni logor i svoj grad.

Na tom mjestu, spomen-obilježju izrađenom njima u čast i znak sjećanja, učenici i profesori položili su cvijeće i poginulih sugrađana sjetili se učenjem Fatihe.

Čas historije i podsjećanja na ovaj značajan datum održao je Šerif Bojčić, profesor Druge gimnazije Mostar. On je okupljene podsjetio na početak rata u Mostaru i značaj Armije i Četvrtog korpusa u odbrani Mostara i drugih prostora naše domovine. Prisjećajući se komandanta Midhata Hujdura – Hujke i njegovog značaja u odbrani Sjevernog logora, te značaja njegovih saboraca, profesor Bojčić je poručio okupljenima da „svaki put kada prođete pored spomen-obilježja u Sjevernom logoru proučite Fatihu onima koji su dali svoje živote za odbranu našeg grada i Domovine“.

Bez obzira na cjelokupnu situaciju u Bosni i Hercegovini i razne napade na BiH koji se i dan-danas događaju, profesor Bojčić je svoje obraćanje zaključio riječima da „Bosne i Hercegovine neće nestati , a vi mladi je trebate izgrađivati svojim trudom, znanjem i inovacijama“.

Centralna svečanost obilježavanja Dana Četvrtog korpusa biti će održana narednog petka, 23. novembra 2018. godine, u Konjicu.