Večeras je, 15. novembra 2018. godine, u Karađoz-begovoj medresi održano prvo predavanje u okviru ciklusa predavanja “Poslanik, a.s., u priči”, a koji se realizuje u sklopu manifestacije “Uzor si mi, Poslaniče”.

Održano predavanje dio je sadržaja manifestacije o Allahovom poslaniku koja se realizuje u Mostaru tokom mubarek mjeseca rebiu-l-evvela 1440. hidžretske godine, a u organizaciji Medžlisa IZ-e Mostar, te suorganizatora: Karađoz-begove medrese, Centra za učenje Kur’ana, Info-servisa za mlade, Mreže mladih Muftijstva mostarskog, KEC “Sehara” i Odjela za brak i porodicu.

Predavač je bio profesor Suljo Cikotić, pomoćnik direktora za Internat Karađoz-begove medrese, a u svom obraćanju osvrnuo se na život i misiju sa kojom je došao naš životni uzor – Muhammed, a.s.

“Poslanik je nama najljepši uzor. Poslanik, a.s., je tu da nas preporodi. Da od nas napravi vrijedne sljedbenike svoje, kojima će se ponositi na Sudnjem danu i koji će se okupiti oko njegovog havda na Sudnjem danu. Obilježavajući rebiu-l-evvel mi oživljavamo svoja srca, čuvamo i oživljavamo svoju tradiciju, čuvamo i oživljavamo svoje korijene, ali itekako se brinemo o svojoj budućnosti” – poručio je profesor Cikotić.

On se osvrnuo i na obilježavanje mjeseca rebiu-l-evvela i rođenja Muhammeda, a.s., diljem islamskog svijeta.

“U svim našim džamijama, u svim našim džematima, u svim našim medžlisima, muftijstvima, Rijasetu i dijaspori biti će obilježen mjesec rebiu-l-evvel na različite načine, različitim programima. Od humanitarnih programa do promocija knjiga, tribina, predavanja i sl. Zaista, jedna široka lepeza programa. Nije nam to farz, nije nam to prioritet i nećemo biti pitani jesmo li to obilježili ili nismo, ali hoćemo biti pitani jesmo li slijedili svoga Poslanika ili nismo. Jesmo li voljeli svoga Poslanika ili nismo. Ali, ovi programi imaju za cilj da u nama osnaže ljubav prema Poslaniku” – istakao je profesor Cikotić.

Program je, mevludskim odlomcima, kasidama, tekbirima i salavatima, upotpunio Hor Karađoz-begove medrese. Nakon programa održano je i omladinsko druženje kojem su prisustvovali učenici i učenice Karađoz-begove medrese, te članovi Info-servisa za mlade Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Ciklus predavanja “Poslanik, a.s., u priči” nastavlja se i narednog četvrtka, 22. novembra 2018. godine, u atriju Karađoz-begove medrese u Sjevernom logoru.

Foto: Ajdin Čelić i Hajrullah Ćeman