U Mostaru je, 8. novembra 2018. godine, svečano otvorena manifestacija „Uzor si mi, Poslaniče“, kojom će biti obilježen mjesec rebiu-l-evvel – mjesec rođenja Muhammeda, a.s.
Manifestaciju je organizovao Medžlis IZ-e Mostar, uz suorganizatore: Karađoz-begovu medresu, Centar za učenje Kur'ana, Info-servis za mlade, Mrežu mladih Muftijstva mostarskog, Odjel za brak i porodicu i Kulturno-edukativni centar za ženu „Sehara“.

Na svečanosti otvorenja manifestacije govorili su prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, mr. Dino ef. Maksumić, glavni imam MIZ Mostar, te mr. Salem ef. Dedović, muftija mostarski, koji je manifestaciju „Uzor si mi, Poslaniče“ zvanično i proglasio otvorenom. Svečanost su upotpunili Hor Karađoz-begove medrese i Hor Mreže mladih Muftijstva mostarskog,  te Adnan Pajević, izvodivši kaside o Poslaniku. Recital „Rođenje“ govorile su Samira Boloban i Sara Kazazić, učenice Karađoz-begove medrese.

U svom obraćanju, govoreći o značaju manifestacije, profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese je istakao: „Glavni cilj ove manifestacije jeste da iznova približimo život, djelo, misiju Poslanika, s.a.v.s., muslimanima koji žive ovdje u Bosni i Hercegovini, da nešto novo saznamo, da prvenstveno našoj omladini približimo ličnost Poslanika, a.s., i siguran sam da ćemo kroz različite sadržaje manifestacije, akoBogda, to i uspjeti.“

Sadržaje manifestacije predstavio je glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar.
„Mi smo za muslimane ovog grada pripremili dvadeset programa, koji počinju večeras sa ovim otvaranjem manifestacije. Mi sa ovim želimo da nam život Božijeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s., bude još miliji i da sebe pronađemo u njegovom životu, da sa svakog programa ove manifestacije izađemo bolji za sebe, za svoju porodicu, izađemo sa čišćom dušom“ – kazao je glavni imam MIZ Mostar.

Zvanično proglasivši manifestaciju otvorenom Muftija mostarski je, na kraju svečanosti, u svom obraćanju istakao: „Ovaj mjesec rebiu-l-evvel prilika je da radimo na povezivanju u jednu zajedničku imansku, džematsku tvrđavu i da tako, sa iskrenom vjerom u Boga, gradimo međusobno povjerenje i širimo samilost među nama. Neka nam je svima mubarek mjesec rebiu-l-evvel i neka dragi Allah da Svoj blagoslov, Svoju milost kako bi ovi programski sadržaji našli one koji će ih slušati, pratiti i iz njih izvlačiti pouke.“

Manifestacija „Uzor si mi, Poslaniče“ trajati će do 8. decembra 2018. godine, kada će biti svečano završena koncertom ilahija i kasida u Narodnom pozorištu Mostar.

Foto: Adin Junuzović i Irfan Ćosić