U Karađoz-begovoj medresi je u četvrtak, 1. novembra 2018. godine, održana tradicionalna mjesečna tribina za učenike, profesore i odgajatelje Karađoz-begove medrese.
Na ovomjesečnoj tribini gost – predavač bio je profesor Saudin Cokoja, koji je došao iz Gornjeg Vakufa i održao poučno i interesantno predavanje.

U svom izlaganju osvrnuo se na poruke iz života Muhammeda, a.s., ali i kako pronaći bereket u znanju i onome što radimo. Posebno se osvrnuo na značaj omladine u islamu, kazavši: „Omladina, a to ste vi, je pokretačka snaga u islamu. Islam je počeo sa omladinom. Islam za vrijeme Poslanika, s.a.v.s., je počeo sa omladinom. I, zato je Muhammed, a.s., uvijek imao poseban odnos prema omladini. Nikada mlade nije ružio. Kada ih je savjetovao, odabirao je najblažu metodu, kako ne bi povrijedio njihova osjećanja.“

Muhammed, a.s., je odgajao mlade da budu dobri u svim segmentima života, a ne samo u vjerskim. Plejada mladih ashaba postoji koje je Poslanik baš tokom njihove mladosti postavio na određene funkcije i povjerio im određene emanete. Zato je i na mladima današnjice odgovornost i emanet koji trebaju ispuniti, poručio je, između ostalog, profesor Cokoja.

Istakao je da mladi mogu uspjeti samo ako uz sebe budu imali dvije važne komponente, a to su bogobojaznost i ahlak. To je bio i put ashaba koji su uspjeli tokom svog života postići određene stvari, a to treba biti i put naših mladih danas. A, prva karakteristika vjernika treba biti obavljanje namaza, kazao je profesor Cokoja.

„Obavljati namaz u njegovo vrijeme je glavna odlika gospodina – vjernika. Jer, najdraže djelo Allahu jeste namaz obavljen u njegovo vrijeme. Onaj musliman koji obavlja namaz u njegovom vremenu jeste precizan musliman, jeste odgovoran musliman. Pravi musliman je i onaj koji redovno posti, koji posti nafile, koji ustaje na noćni namaz. Takvi su bili i ashabi. Da nije bilo njihove hrabrosti, njihove vjere i tog žara koji su nosili u svojim srcima, ne bi islam dalje makao od Mekke i Medine“ – poručio je profesor Cokoja.  


Posavjetovao je mlade kako će postići bereket u znanju, kako bi bili uspješni učenici, studenti i odgovorni u svojim poslovima kroz život. Prva odlika mladih na tome putu jeste da budu pokorni Gospodaru, a potom poslušni svojim roditeljima. Svoj put mladi mogu izgraditi dovom Gospodaru, donošenjem salavata na Poslanika, te klanjanjem noćnog namaza i izvršavanjem drugih ibadeta.

Jer, „treba nam zdrava omladina, odgovorna, školovana, a to su upravo učenici medresa. To ste vi. Za to vas vaši odgajatelji i profesori i pripremaju. Školovani, bogobojazni, zajedno u dobru s vašim porodicama, akoBogda“ – kazao je profesor Cokoja.

Foto: Hajrullah Ćeman i Amar Hrgić