„Alija Izetbegović – državnik i mislilac“ naziv je javne tribine koju je u utorak, 30. oktobra 2018. godine, organizovala Karađoz-begova medresa. Tribina je organizovana u povodu 15. godišnjice od smrti rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine.

U prepunoj sali Studentskog hotela Mostar o Aliji Izetbegoviću, njegovoj viziji i političkom djelovanju govorio je profesor Admir Mulaosmanović, koji je doktorirao na temu „Političar Alija Izetbegović – od osnivanja SDA do povlačenja iz Predsjedništva BiH“.

Profesor Mulaosmanović je u svom kazivanju o rah. Aliji Izetbegoviću, između ostalog, kazao: „Nije se on politikom bavio na način da se pokušava unutar određenog sistema etablirati i zadovoljiti potrebe određene funkcije i pozicije. On se politikom bavio suštinski. On je mijenjao tokove i bio onaj koji je snažno utjecao na puno toga što se unutar društva, unutar države, unutar međunarodnih odnosa, ako hoćete, događalo. To je ono što razdvaja državnika od običnog političara. Izetbegović je bio državnik u punom smislu te riječi.“

On smatra kako okolnosti sa kojima se Alija Izetbegović nosio za vrijeme svoga djelovanja nisu bile nimalo lahke. Poručuje da je u tom periodu trebalo sačuvati državu i narod, a to nimalo nije bilo jednostavno, no, to je zadesilo rah. Izetbegovića kao predsjednika Republike BiH i s tim se morao nositi i raditi na tome.

Tribinom je moderirao mr. Harun Macić, profesor bosanskog jezika i književnosti u Karađoz-begovoj medresi.

Foto: Irfan Ćosić