U atriju Karađoz-begove medrese je u utorak, 16. oktobra 2018. godine, održana promocija književnog djela „Odluka“, autora Admira Delalića, nastavnika islamske vjeronauke u Osnovnoj školi „Zalik“.

O knjizi „Odluka“ govorila je mr. Lejla Mušić, profesorica bosanskog jezika i književnosti u Karađoz-begovoj medresi. Magistrica Mušić je u svom izlaganju istakla: „Govoriti o strukturi romana Odluka Admira Delalića znači govoriti i o prstenastoj kompoziciji , ali i o stepenastoj; znači govoriti o linearnom ali i paralelnom pripovijedanju; znači govoriti o jednom ali i o više naratora. Lahko je uočiti da su poglavlja  samostalne  pripvijedne cjeline koje ujedinjava u kompaktnu cjelinu centralni lik i njegova odluka da traga za sobom. U djelu je prisutna intertekstualnost; aluzija, simbolika. Kompletna struktura je čvrsto uvezana  pa građa traži promišljanje sa više aspekata.“

Ona se osvrnula i na kulturu pamćenja u romanu Admira Delalića, te kazala: „U  kontekstu kulturnog pamćenja, kada je u pitanju roman Odluka,  govorimo o tzv. vrućem odnosu prema pamćenju kulture i tradicije. Šta to znači? Znači da Delalićevi junaci iz ovog romanesknog  zapisa nijednim svojim postupokom ne odriču i ne poriču pripadnost vjeri islamu i tradiciji bošnjačkog - bosanskog čovjeka. I onda kada su ogrezli u alkoholu; i onda ako su počinili blud, čak i ako su postali ubice ili bili žrtve bilo kakvog nasilja i oblika nepravde; oni svoj usud podnose manje ili više hrabro, ali imenujući ga iskušenjem u kojem sigurno leži Allahova mudrost.“


Odlomke iz romana „Odluka“ čitala je Hurija Proho, učenica trećeg razreda naše škole, a promociju je izvođenjem kasida upotpunio Hor Karađoz-begove medrese.

Kazivanje o svom prvom romanu izrekao je i Admir Delalić, autor „Odluke“. On je pozvao prisutne, posebno učenike Medrese, da budu od onih koji će i pisati, ali najprije i čitati, jer se samo tako mogu izgraditi u pametne, znane i edukativne ličnosti. Kazao je da inspiracija, nadahnuće za pisanje dolazi od Gospodara Riječi, te da čovjek samo onda kada to Gospodar odluči može i zapisati nešto, odnosno iskoristiti umijeće jezika u književno-umjetničko stvaranje.

Admir Delalić interesovanje za pisanje i književnost pokazuje jos od djetinjstva. Piše poeziju, ilahije i kaside, prozu, te poučne priče. Iz štampe je 2015. godine izašla njegova prva zbirka poezije „Sokak sreće“. Roman „Odluka“ prvo je prozno djelo Admira Delalića.  

Foto: Afan Hrgić