Još jedna generacija okončala je svoje školovanje u Karađoz-begovoj medresi. Dvadeseta poslijeratna ili 373. po redu generacija u radu Karađoz-begove medrese je, 19. juna 2018. godine, u atriju naše škole, svečanim preuzimanjem diploma o završenom srednjoškolskom obrazovanju okrunila svoj medresanski hod.

Preuzimanjem diploma uputili su se ka novim životnim ciljevima i izazovima, upisujući se ovih dana na fakultete diljem Bosne i Hercegovine.

Završnu poruku, na svečanoj dodjeli diploma, kazao im je prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, kao i razrednici: Meadin Mrndžić, Merjem Muratović-Šuta i Lejla Mušić. Zaželjeli su im hairli nove životne putanje van odaja Karađoz-begove medrese!

A, rastajući se sa Medresom, novi diplomanti su se prisjetili svojih medresanskih koraka, ali i uputili poziv učenicima završnih razreda osnovnih škola kojim putem da krenu.  


Omer Avdić iz Mostara, jedan od diplomanata koji je dao poseban doprinos i nastavnom i vannastavnom radu Medrese, poručio je sljedeće:

„Prije 4 godine kao mali dječak ušao sam u tvoje odaje, draga medreso... 
Danas kao već odrastao momak sa svojim ciljevima i snovima za uspjehom, napuštam te... 
'Mudar čovjek ne može reći sve što želi', pa tako i ja da pišem cijeli život ne bih imao dovoljno riječi da opišem svoje zadovoljstvo, zadovoljstvo što sam softa baš ove medrese. 
Mnogo smo toga prošli, mnogo lijepih, ali i onih manje lijepih trenutaka, ali znamo da ćemo u životu pamtiti samo one lijepe i rado ih se sjećati. 
Zahvaljujem Ti, dragi Allahu, što sam, Tvojom voljom, poslan u odaje Karađoz-bega. 
Zahvaljujem Ti, dragi Allahu, na svakom danu provedenom u tim odajama. 
Jedan od mojih najvećih snova je ispunjen, ponosno tvrdim da sam diplomant najveće Ustanove u Hercegovini. 
Sve ovo ne bi bilo moguće da nisam imao svoje roditelje iza sebe kao najveću podršku kako u školovanju, tako i u životu. 
Zahvaljujem se i našim profesorima (drugim roditeljima) koji su bili tu za nas, kada je bilo najpotrebnije. 
Sada, kada je sve gotovo, ostaju samo lijepa sjećanja, sjećanja koja ne blijede.
Medreso, čuvaj buduće softe baš onako kako si nas čuvala, pruži im sreću i zadovoljstvo baš onako kako si to nama pružala, neka osjete čari svakog dana kao što smo ih mi osjećali 4 godine. 
Medreso, zauvijek ću te voljeti i sa ponosom se vraćati u tvoje odaje, medreso... HVALA TI ZA SVE. 

Budućim softama želim reći samo jedno:
NEKA VAŠ IZBOR BUDE KARAĐOZ-BEGOVA MEDRESA.“


Prepoznatljiv po trudu, učenju i dobročinstvu, diplomant Bilal Šabanović iz Zavidovića je kazao:

„Medresa je kao velika porodica. Naučila me mnogo toga. Spremila za život i sve izazove koji slijede nakon nje. Naučila me da nema dobrog života bez vjere, naučila me poštovati, voljeti, cijeniti koliko god imao, jer sve je od Allaha. Toliko se vežeš za Medresu da nakon završetka školovanja moraš dolaziti u nju. Nešto te tjera tamo, barem na 5 minuta da prođeš kroz nju i prisjetiš se svega, ama baš svega. A, kao neprekidna podrška tokom školovanja i nakon završetka istog tu su naši profesori i razredni odgajatelji kao drugi roditelji. Znajte da ono što ne nađete u drugim školama naći ćete u Medresi, a ono što nađete u Medresi nećete ni u jednoj drugoj školi naći. Velika porodica za sva vremena.“  

Među vrijednim i odličnim diplomantima našao se i Rijad Jeleč iz Livna, koji je na kraju svega rekao:
„Elhamdulillah. Bilo je lijepo biti dio odgojno-obrazovne institucije Karađoz-begove medrese. Svako onaj koji se predomišlja šta upisati, neka njegov izbor bude Karađoz-begova medresa.
Hvala mojim profesorima, odgajateljima i učenicima na najljepšim trenucima koje smo zajedno proveli. A, ja idem, akoBogda, ka novim ciljevima potkovan Medresom!“

Jedan od najboljih među njima, hafiz Kasim Čelenka, Učenik generacije, koji je u Medresu došao iz Zenice, na kraju je kratko i jasno poručio:
„Bilo je ovo, zaista, lijepo i nezaboravno iskustvo. Bila mi je čast biti dio ovakvog kolektiva!!! Bujrum, dragi osnovci, u najbolju ustanovu u Hercegovini, ali i šire!“