Svečanom akademijom, koja je  održana 5. maja 2018. godine, u velikoj sportskoj sali USRC „Midhat Hujdur – Hujka“, ispraćena je 373. ili 20. poslijeratna generacija maturanata i maturantica Karađoz-begove medrese.

Svečano obučeni, u istim maturantskim odijelima i haljinama, maturanti i maturantice su najprije prošetali sportskom salom i tim svečanim defileom najavili rastanak sa Medresom i Mostarom. Svečanost je otpočela himnom Bosne i Hercegovine, da bi se nastavila učenjem odlomka Kur'ana, a proučio ga je hafiz Kasim Čelenka, ovogodišnji maturant.

Riječi dobrodošlice na ovu značajnu svečanost, kojom je krunisano školovanje još jedne generacije softa, iskazao je prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese.  „Danas posebno želim da iskažem svoje poštovanje prema roditeljima naših maturantica i maturanata koji su poslali svoj najvredniji poklon Karađoz-begovoj medresi, gdje su u njoj stjecali znanje, obrazovanje i odgoj protekle četiri godine. Danas je dan kada se ovi biseri vraćaju vama, dragi roditelji, i možemo zajedno biti ponosni i zahvalni Allahu, dž.š., što je ova mladost došla do kraja svoga obrazovanja u Medresi i što su izašli na pravi put. Moto ovogodišnje generacije je ajet u kojem se kaže: 'Ja želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha; u Njega se uzdam i Njemu se obraćam.' Uistinu, ova generacija  je prepoznata po ovom kur'anskom ajetu, gdje oni žele dobro, gdje žele napredak, prosperitet ovom društvu, svom narodu i svojoj Islamskoj zajednici. Oni se na tom putu oslanjaju na Allaha i Njega mole da im bude pomoć na tom časnom putu“ – poručio je direktor Medrese.

Ističući karakteristike 373. generacije, u svom je govoru još naglasio: „Oni se odlikuju po odličnom učenju i po uspjesima kako u nastavnim, tako i u vannastavnim aktivnostima, postignutim rezultatima na takmičenjima, gdje je među njima i kantonalni prvak iz matematike dvije godine i prvak iz engleskog jezika na nivou Rijaseta IZ-e u BiH, gdje je među njima mladić koji je osvojio treće mjesto na takmičenju  iz bosanskog jezika na nivou Rijaseta, među njima je kantonalni prvak iz bosanskog jezika i posebno među njima je hafiz Časnog Kur'ana. Ova generacije je posebna po tome što se upisala u dobrotvore, u vakife Karađoz-begove medrese i na taj način, uz svoje razrednike i razredne odgajatelje, podržala rad svoje škole.“


Karađoz-begova medresa je po svome radu i djelovanju prepoznata širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta. Istakao je to na Svečanoj akademiji dr. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a, ali i dodao: „Mi kada gledamo ove naše maturante i maturantice, mi gledamo budućnost Bosne i Hercegovine. Samo kvalitetno edukovani i obrazovani Bošnjaci mogu kvalitetno graditi Bosnu i Hercegovinu. Samo kvalitetno odgojeni Bošnjaci mogu kvalitetno graditi Bosnu i Hercegovinu. Dragi roditelji, hvala vam što ste prepoznali Karađoz-begovu medresu i što ste poslali svoju djecu u jednu od najelitnijih institucija u našem kantonu.“

Nakon kaside „Softe“, himne svih generacija softa Karađoz-begove medrese, uslijedila je i posljednja prozivka maturanata i maturantica.
Četvrti A razred, po posljednji put, prozvao je profesor Meadin Mrndžić, razrednik i razredni odgajatelj generacije, a prozivku je izvršio sljedećim redoslijedom: Ajanović Armin (Konjic), Avdić Omer (Mostar), Bristina Arif (Donji Vakuf), Cvrčak Muhamed (Maglaj), Čelenka Džafer (Zenica), hafiz Čelenka Kasim (Zenica), Čosić Alem (Gornji Vakuf), Ćatić Elmedin (Mostar), Dervić Elmedin (Travnik), Husnić Mirza (Mostar), Ibrahimbegović Sead (Tuzla), Jeleč Rijad (Livno), Krilašević Samir (Janja), Mavrić Amin (Sarajevo), Mujanović Haris (Travnik), Omerbašić Ibrahim (Tešanj), Osmanović Ahmed (Hadžići).

Na čelu kolone djevojaka tokom četiri godine bile su profesorice Merjem Muratović-Šuta, kao razrednica, i Saudina Šehić-Tulek, kao razredna odgajateljica.
U koloni IV B razreda koračale su djevojke: Alić Jumna (Konjic), Bašić Ajla (Mostar), Cikotić Fatima (Mostar), Duvnjak Melika (Travnik), Gromila Nejra (Jajce), Hamzabegović Maida (Brčko), Hasić Belma (Čapljina), Jašarević Jasmina (Travnik), Karaga Dženana (Jajce), Lapo Nizama (Konjic), Meša Medina (Fojnica), Mujkanović Emina (Brčko), Mukić Esma (Jajce), Podrug Rahma (Sarajevo), Proho Hadidža (Sarajevo), Sjenar Nudžejma (Sarajevo), Šahbazović Erna (Srebrenik), Šehić Aiša (Travnik) i Zahirović Mirnesa (Jablanica).

Momačko-djevojačko odjeljenje predvodila je mr. Lejla Mušić kao razrednica, te profesori Saudina Šehić-Tulek i Meadin Mrndžić, kao razredni odgajatelji.
U toj koloni IV C razreda korakom smjelosti hodili su: Alić Emina (Gornji Vakuf), Bandić Anis (Hadžići), Dilaver Izeta (Duvno), Fazlović Emina (Brčko), Hodžić Sumeja (Hadžići), Jelovac Muhamed (Mostar), Kadrić Ismet (Živinice), Karović Tarik (Sarajevo), Maksić Berina (Livno), Manjura Anela (Stolac), Mumić Samir (Tuzla), Mustajbegović Nedim (Kiseljak), Pajević Ajdin (Mostar), Pobrić Maida (Brčko), Porić Nadir (Sarajevo), Šabanović Bilal (Zavidovići), Šehić Dženana (Zavidovići) i Zekotić Merisa (Gornji Vakuf).

Nakon posljednje prozivke predstavljena je i himna 373. generacije pod nazivom „Rijeka pokajanja“, koju je izveo Hor Karađoz-begove medrese, a svoje poruke prisutnima uputili su i hafiz Kasim Čelenka i Anela Manjura, Učenik i Učenica generacije.

„Siguran sam da nikada u životu nećemo zaboraviti našu školu. Generacijo, ostanimo zajedno i podrška jedni drugima u životu kao što smo to bili protekle četiri godine. Čuvajmo vrijednosti naše vjere, naše zajednice i naše domovine, jer su to vrijednosti kojima smo učeni. To je ta dinska veza, jača od one krvne“ – poručio je hafiz Kasim Čelenka.

Učenica generacije Anela Manjura je, pozivajući nove generacije mladosti da zakorače medresanskim stazama, kazala: „Vrata Medrese su vam širom otvorena. Ona će vas svakog pojedinačno prigrliti kao svoje vlastito čedo. Medresa će vam posigurno ponuditi mogućnost da blagodat vremena koristite na najbolji mogući način.“

Ponosan na ono što je tokom medresanskog školovanja ostvarila 373. generacija, mr. Salem ef. Dedović, muftija mostarski, je u svom obraćanju istakao: „Ostao sam zadivljen porukama koje su ovdje kazane. I, one su jake, izrasle, sadržajne i poticajne. I, one govore u prilog tome da je ova omladina kroz četverogodišnje školovanje u Karađoz-begovoj medresi naučila dosta. U Mostar se, na osnovu gradova iz kojih dolaze maturanti i maturantice, sjatila čitava država i čitava Islamska zajednica. Ali, to nije ništa neobično. Jer, Mostar je više od grada, a Karađoz-begova medresa je više od škole i više od medrese.“

Direktor Karađoz-begove medrese je uručio i posebna priznanja na Svečanoj akademiji. Priznanja su dobili Muhamed Jelovac, ponos generacije, Elmedin Dervić, odličan učenik bez ijednog izostanka tokom medresanskog školovanja, hafiz Kasim Čelenka i Anela Manjura, Učenik i Učenica generacije, Alem Špago, diplomant Karađoz-begove medrese koji je izdvojio najviše sredstava za stipendiranje 373. generacije maturanata i maturantica.

Vakufnama generacije uručena je učenicima generacije, hafizu Kasimu Čelenki i Aneli Manjuri, a shodno pravilima Vakufske direkcije Rijaseta IZ-e u BiH da oni koji izdvoje iznad 1000 KM  dobijaju vakufnamu.
373. generacija je, zajedno sa svojim razrednicima i razrednim odgajateljima, izdvojila materijalna sredstva i darovala ih kao vakuf Karađoz-begovoj medresi, te joj je tim povodom uručena i vakufnama.

Prigodne poklone predstavnici odjeljenja uručili su i razrednicima, te razrednim odgajateljima koji su četiri godine bdjeli nad njima tokom medresanskog i internatskog života.

Kao izaslanik Reisu-l-uleme prisutnima se obratio Ismail ef. Smajilović, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Rijaseta IZ-e u BiH. U svom obraćanju je kazao: „Danas smo se susreli u Mostaru, u cvijetu ove mladosti, koja nam je podarila danas veličanstvenu lekciju kako se o vrijednostima realnog života može govoriti na topao i razumljiv način. Moglo bi se kazati da je život u njihovoj interpretaciji lahak i jednostavan. Ali, dok slušamo ovu realnost po ko zna koji put shvatamo da svako ko je stekao barem nešto iskustva u životu nosi sa sobom činjenicu da život ne može biti bez iskušenja. Čim se dođe na ovaj svijet, valja tom putanjom do edžela doći. To je put po ivici. A, taj put po ivici mogu proći samo oni koji časno i dostojanstveno žive svoju vjeru, čistu i onakvu sa kakvom su se rodili. Zato, dragi maturanti i maturantice, dali ste nam danas lekciju o ljubavi, o toplini, o iskrenim odnosima. Tu lekciju nosimo svi mi koji nismo iz Mostara ili nismo iz Hercegovine, a nosimo je u srcu kao što nosimo i vjeru i treba da izrazimo toplinu ljubavi gdje god bili.“

Svečanu akademiju su recitalima o medresanskom školovanju upotpunili maturanti Omer Avdić, Armin Ajanović, Dženana Karaga, Ajla Bašić, Bilal Šabanović, kao i voditeljica svečanosti Ajla Tipura, učenica Karađoz-begove medrese.

Ljepotom medresanske ilahije i kaside cjelokupnu svečanost obojio je Hor Karađoz-begove medrese, rastajući se sa još jednom generacijom maturanata i maturantica uz kasidu „Uspomene“, nakon koje su uslijedile čestitke maturantima i maturanticama od strane njihovih roditelja, rodbine, profesora, odgajatelja i ostalih prisutnih na Svečanoj akademiji.

Završno ašare proučio je maturant Džafer Čelenka, a hair-dovu Muhamed Jelovac, ponos generacije.

Foto: Merzuk Bećirović