Rođendan Allahovog miljenika-Muhammeda a.s. obilježen je i u Mostaru svečano i radosno. Centralna manifestacija održana je u Karađoz-begovoj džamiji, u srijedu, 19.marta 2008.godine, poslije akšam-namaza. Mevludski program izveo je Hor učenika Karađoz-begove medrese, na čelu sa svojim profesorima. Program je  počeo učenjem i donošenjem salavata na najplemenitije i najodabranije ljudsko biće, koje je Uzvišeni uzdigao iznad svih ostalih i prosuo na njega Svoju milost. Recitalima, ilahijama i kasidama o Poslaniku Muhammedu a.s., učenici medrese  podsjetili su sve prisutne na ličnost i život Posljednjeg Božijeg poslanika, koji je Kruna svih svjetova.
Kroz učenje odlomaka iz Mevluda mladost medrese je džematlijama poslala poruku kako Muhammed a.s., to najplemenitije biće, koje je ikada hodilo zemljom, treba da bude svakim danom sve više i više prisutan u našim životima, našim domovima, i uzor svim muslimanima kako urediti svoj život kojim će biti zadovoljan Uzvišeni Allah dž.š.
Devetnaestomartvoska noć bila je noć u kojoj su, svi oni koji su došli da proslave i obilježe rođendan Muhammeda a.s., koračali stazama Resulullaha, a kojim ih je poveo prof.akaida i hadisa u Karađoz-begovoj medresi Seid ef.Eminović.
Džematlije je napojio sa najbistrijeg izvora-Allahove riječi i Sunneta Allahova poslanika vodeći ih kroz život najmoralnijeg insana-Muhammeda a.s., kako bi ga još više i bolje upoznali, i kako bi mu se bar malo približili. Džematlije su s oduševljenjem slušale besjedu prof.Eminovića, koji je pun ljubavi prema Posljednjem Božijem poslaniku kazivao i otkrivao manje poznate stvari iz Poslanikova života...A prisutni ih s uživanjem i radošću prihvatali i salavatima na Muhammeda a.s. srca vjernička  punili.
Prof. Seid Eminović je u svom iskrenom i nadahnutom govoru, između ostalog, kazao: „Muhammed a.s. je rekao ja nisam došao da negiram poslanstva prije mene, već samo da ih učvrstim. Blago li onima koji su bili prvi sljedbenici Muhammeda a.s. Muhammed a.s. je milost svim svjetovima upućena.“
I nastavio dalje riječima: „Muhammed je onaj koji želi da u svakom trenutku podari nadu. On i u boli nudi nadu. Muhammed je onaj koji nudi sliku nade, sliku pokušaja, sliku izbavljenja.“
Svoju besjedu prof. Eminović završio je dovom Uzvišenom, u kojoj je kazao: „Hvala Allahu koji nam je dao da se napajamo na Poslaničkom vrelu!“
Pored ove mevludske svečanosti, koju su organizovali Medžlis IZ Mostar i Karađoz-begova medresa Mostar,   Hor Karađoz-begove medrese izveo je mevludske programe i u Bugojnu, u Sultan Ahmedovoj džamiji i u bugojanskom Kulturnom centru,20. marta 2008.godine, četvrtak,  poslije podne –namaza,  te u Stocu, u petak 21.marta 2008.godine poslije akšam-namaza.
Mevludski program u Sultan Ahmedovoj džamiji i Kulturnom centru u Bugojnu, bio je više nego posjećen. Džamija i sala KC-a bile su premale da prime sve one koji su željeli čuti i vidjeti šta su to, povodom Rođendana Allahovog miljenika, pripremili učenici Karađoz-begove medrese, kao i učenici osnovnih škola grada Bugojna, sa svojim vjeroučiteljima. Na mevludu su govorili mostarski muftija Seid ef.Smajkić i direktor Karađoz-begove medrese Šefko ef. Tinjak.
Mevludski program u Stocu, učenici medrese izveli su u Carevoj džamiji, a tom prilikom prisutnima se obratio Šefko ef. Tinjak, direktor KBM-a. Rođendan Muhammeda a.s. bio je prilikom da Karađoz-begova medresa učini zijaret našoj braći i sestrama  u Bugojnu i Stocu, i time učvrsti zajedničke nam korake na putu kojim je hodio Allahovo miljenik.
 
Meadin Mrndžić