Intoniranje himne Bosne i Hercegovine u školskoj biblioteci danas je, 28. februara 2024. godine, značilo početak druženja sa direktorom Narodne biblioteke Mostar, gospodinom Omerom Mičijevićem.

Povod ovog druženja jeste obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, sa osvrtom na obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika, te značaj jezika u očuvanju identiteta za koji se Bosna i Hercegovina borila i izborila. 

Dobrodošlicu gostu izrazio  je direktor Karađoz-begove medrese, profesor hafiz Aid Tulek koji je u svom obraćanju istakao kako  je sretan što se saradnja Narodne bibloteke Mostar i Medrese realizira i na ovaj način.

Razgovor sa svjedokom, pjesnikom vodila je i stihove govorila Halima Prijić, učenica prvog razreda. Pored Halime, maturantica Inda Fišić interpretirala je poeziju iz spomenute zbirke. Stihove o Bosni, pretočene u kasidu, interpretirao je dio članova Hora Karađoz-begove medrese. 

Omer Mičijević učenicima se obratio kao autor zbirke „Svjedoci“ gdje je u stihove izlio sjećanja na svoj put otpora i odbrane Domovine tokom agresije. U odbrani učestvovao je kao maloljetni borac kada biva i teško ranjen.

Podijelivši sjećanja i dotaknuvši ožiljke, Omer Mičijević istakao je važnost podsjećanja na put kojim je Bosna i Hercegovina prošla do nezavisnosti, te na opasnost puta kojim sada korača da bi sačuvala ono za šta se izborila:
„Morate biti svjesni da ste vi generacija koja će za nekih desetak godina voditi ovu zemlju. Jeste li spremni preuzeti emanet koji ćemo vam predati? Morate se pripremati i biti svjesni tereta i zadatka koji imate“, poruka je na kraju druženja članovima Vijeća učenika i Kluba čitalaca u čijoj organizaciji  se aktivnost i realizirala, u koordinaciji profesorica Harise Ćukle i Lejle Mušić.