U okviru rebiu-l-evvelskih nastupa, Hor Karađoz-begove medrese je u utorak, 11. oktobra 2022. godine,  zabilježio nastup u džematu Malo Polje, u Blagaju.
Mevludski program održan je nakon akšam-namaza, u prepunoj džamiji, a nakon učenja odlomka Časnog Kur’ana, prisutnim džematlijama obratio se Džafer efendija Šehić. 

Efendija Šehić je izrazio dobrodošlicu na mevludsku svečanost svima onima koji su se te rebiu-l-evvelske noći okupili, kako bi učenjem salavata, tekbira, mevluda, ilahija i kasida, iskazali ljubav prema Poslaniku, a.s. 
Hor Karađoz-begove medrese je upravo navedenim sekvencama programa probudio ljubav prema Poslaniku, a.s., u srcima svih prisutnih džematlija.

Vazi-nasihat kazivao je profesor Meadin Mrndžić, a koji se u toku svog govora osvrnuo na čežnju za Poslanikom, a.s., i ljubav koju nosimo prema najplemenitijem biću koje je dunjalukom hodilo.

“Mi, kroz ovaj večerašnji program, izražavamo zahvalnost dragom Bogu na svim onim blagodatima kojima nas daruje, ali i šaljemo selame i salavate našem plemenitom uzoru – Muhammedu, a.s. Upravo iz te ljubavi prema njemu, mi smo večeras okupljeni ovdje u ovoj džamiji. To nam je kroz pripremljeni program, tu ljubav koju nosimo prema Poslaniku, a.s., najbolje iskazala mladost Medrese, priređujući program satkan od prelijepih mevludskih spjevova, stihova ilahija i kasida, učenja salavata i sl. Ovo naše okupljanje ovdje svjedoči o našoj neizmjernoj ljubavi prema Poslaniku, ali bismo, kroz tu ljubav, trebali osluhnuti koliko Poslanika, a.s., ima u našem svakodnevnom ovodunjalučkom hodu. Koliko ima onog dara – Časnog Kur’ana koji je Poslanik donio baš kao najljepši dar čovječanstvu? Koliko ima one milosti, ljubavi, saosjećanja prema ljudima među nama današnjima, a Poslanik, a.s., je upravo sa tim stvarima nastupao prema ljudima kojima je bio okružen. On je svojim ponašanjem i primjerom ukazivao na to kakav bi musliman trebao biti” – rekao je profesor Mrndžić.

Nakon nastupa u Malom Polju, Hor Karađoz-begove medrese nastavit će posjete džematima i medžlisima Muftijstva mostarskog, te će u ponedjeljak, 17. oktobra 2022. godine, nastupiti u Osman-pašinoj džamiji u Trebinju, a u utorak, 18. oktobra 2022. godine, i u džematu Vrapčići, Medžlisa Islamske zajednice Mostar. 

Foto: Faris Ćohković