Kako je to tradicija u Karađoz-begovoj medresi, i ove godine učenici trećeg razreda priredili su „Oproštajno sijelo“ za maturante i maturantice. 

Oproštajno sijelo održano je u atriju škole, 9. maja 2022. godine, a otpočelo je odlomkom Časne Knjige, da bi se nastavilo izvedbom kaside „Softe” – himne svih generacija učenika Karađoz-begove medrese. 

Svoju poruku maturantima i maturanticama 377. generacije uputio je prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese. 

“Allah, dž.š., vas je počastio i odabrao da dođete u ovu medresu, da stječete znanje i odgoj na vrelima naše časne vjere, na vrelima Kur’ana i sunneta Poslanika, a.s., i svega onoga što je plemenito u našoj tradiciji i nadam se da ste tu neizmjernu Allahovu blagodat shvatili u protekle četiri godine. Vaše odrastanje u ovoj školi je proteklo jako lijepo. Na kraju vaše priče lično sam zadovoljan sa kakvim emanetom izlazite iz ove škole. Nadam se da će vas Allahova milost pratiti, da ćete nositi naše vrijednosti, da ćete živjeti islam, da ćete biti uvijek u svakom mjestu i u svakom vremenu svjesni Uzvišenog Stvoritelja” – rekao je, između ostalog, direktor Karađoz-begove medrese. 

On je čestitao maturantima i maturanticama, njihovim razrednicima i razrednim odgajateljima na uspješno završenom medresanskom školovanju, te im poželio uspjeh i izvan odaja Medrese. 

“Iskreno se nadam da ćete vi kao generacija nastaviti, u daljem vašem školovanju i životu, biti jedna složna generacija koja će iznijeti hairli projekte i koja će svoj emanet prenositi na mlađe i koja će, ako Bog da, biti ovako uspješna na svim poljima, na kojima se budete školovali i djelovali. Allah, dž.š., je taj koji podaruje napredak, uspjeh, sreću i zadovoljstvo. Uz Božiju pomoć, mi se nadamo da ćete biti na tome putu. Na putu uspješnih. Karađoz-begova medresa vam je prije četiri godine otvorila vrata. Ona ih neće nikada zatvoriti pred vama. Uvijek ste ovdje dobro došli. I sve ono što se bude dešavalo u Karađoz-begovoj medresi, imate otvorena vrata u svakom segmentu njenog rada. Nadamo se da ćete, kao i vaši prethodnici, u nekim drugim aktivnostima, pomoći u radu vašu medresu. Želim vam sve najbolje u nastavku vašeg školovanja i života, uz molbu Allahu, dž.š., da vas sačuva svih iskušenja i da vam podari snage, zdravlja i sreće” – poručio je profesor Tulek. 

Stihovima su predstavljene ličnosti maturanata i maturantica, a koji su odraz četverogodišnjeg drugovanja sa njima. Generacija učenika trećeg razreda htjela je cijeniti i doprinos razrednika i razrednih odgajatelja 377. generacije maturanata, te im se posebnom gestom i uručenim poklonima zahvalila za četverogodišnje vođenje maturanata i maturantica kroz medresanski život. Uručila je poklone razrednicima profesorima Meadinu Mrndžiću, Lejli Mušić, Suadu Mujakiću i Saudini Šehić-Tulek.

Uz to su organizovali i izbor „Moj maturant/ica“, u okviru kojeg su svi uposleni i učenici Karađoz-begove medrese svojim glasom mogli izabrati maturanta i maturanticu koji se istakao svojom pozitivnošću tokom medresanskog školovanja. Nagrade su pripale maturantima Fejsalu Habibiji i Sari Sarajlić. 

Pokloni su uručeni i svim maturantima i maturanticama, a na kraju programa, kao kruna medresanskog školovanja, potekle su riječi kaside „Uspomene“.

Foto: Mirza Garib i Mahira Bubalo