U srijedu je, 26. juna 2024. godine, upriličena svečana dodjela nagrada i priznanja svim učenicima koji su stekli titulu Učenik ili Učenica generacije u osnovnim i srednjim školama Grada Mostara. 

Odlukom Gradskog vijeća Grada Mostara od 2. februara 2024. godine, učenicima koji su u svojim školama proglašeni Učenikom ili Učenicom generacije, Grad Mostar dodjeljuje novčanu nagradu u iznosu od 1 000 KM.

Nagrade je uručio gradonačelnik Mario Kordić, a dodjela nagrada upriličena je u Vijećnici Grada Mostara. Nagrade su kao Učenik i Učenica generacije Karađoz-begove medrese za školsku 2023/2024. godinu dobili Ahmed Delić i Amina Šuta. 

Ovu priliku koristimo da zahvalimo i svim prijateljima naše škole, a koji svesrdno, na različite načine, daju podršku u radu Karađoz-begovoj medresi, te zbog mladosti koju odgajamo i obrazujemo mogu biti ponosni. 

Prijem za učenike i učenice koji su se okitili titulom Učenik ili Učenica generacije upriličio je i dr. Salem-efendija Dedović, muftija mostarski. U svom uredu, dr. Dedović je ugostio najbolje učenike i učenice mostarskih srednjih škola, a koje nastavu izvode po nastavnom planu i program na bosanskom jeziku. Prijem je priređen u četvrtak, 27. juna 2024. godine. 

“Doista i danas me ovaj susret ispunio lijepim emocijama i ohrabrio. Na ovaj način dobijamo uvid u svijest mladih ljudi. Sretni smo što imamo ovakvu omladinu koja će raspoznavati vrijednosti života i koja će ostati predana vrlinama, da ih neće zavarati ovaj dinamični svijet, da će znati prepoznavati tokove i da će to znati iskoristiti na dobrobit društva” – rekao je muftija Dedović. 

Svoje osjećaje nisu krili ni najbolji učenici mostarskih škola, a naš Ahmed Delić je ovom prilikom poručio: “Osjećam ponos što prisustvujem ovom prijemu i što muftija Dedović pokazuje interes za budućnost moje generacije. Mislim da je ovo jedan čin koji je opečatio naše školovanje. Muftijine poruke su naša obaveza da ih realizujemo tokom našeg fakultetskog obrazovanja”. 

Tokom prijema, najboljim učenicima i učenicama su uručene godišnje članske karte Narodne biblioteke Mostar. Članske karte je uručio direktor Omer Mičijević, a koje je, kao simboličnu gestu, finansiralo Muftijstvo mostarsko.