Karađoz-begova medresa, Kuća znanja i odgoja koja iza sebe baštini 467 godina mudrosti i opstojnosti, povodom nastupanja Kurban-bajrama 1445. hidžretske godine, upućuje čestitku svojim učenicima, diplomantima, uposlenima, vakifima, stipenditorima, prijateljima, muslimanima u Domovini i svijetu, te porodicama svih njih.

U ime kolektiva Karađoz-begove medrese čestitku iskazuje direktor, profesor hafiz Aid Tulek. 

“Nalazimo se u mjesecu zu-l-hidždžetu, mjesecu hadždža i kurbana. Hadždž je peta islamska dužnost, vrhunac pokornosti Allahu, dž.š. U danima hadždža iskazana je, od strane Muhammed, a.s., univerzalna poruka o međuljudskim odnosima koji trebaju počivati na jednakosti, poštenju, poštivanju ljudskih prava, čuvanju tuđe časti, imovine i slično.

Kurban je žrtvovanje u ime Allaha, dž.š., kao znak zahvalnosti na svim blagodatima, kao približavanje Uzvišenom i iskazivanje svoje pokornosti i bogobojaznosti. Nagrada za kurban je velika, to je potvrda bogobojaznosti i predanosti.

Shodno ovim porukama, koje karakterišu dane hadždža i dane kurbana, želim uputiti bajramsku čestitku u ime kolektiva najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini svim našim učenicima, diplomantima, uposlenima, vakifima, stipenditorima, prijateljima naše škole, muslimanima u Domovini i svijetu, te porodicama svih njih, uz želju da dane Kurban-bajrama provedu u radosti sa svojim porodicama i dobrom zdravlju. Ujedno im zahvaljujem i na tome što su podržali akciju ‘Kurban za Medresu’, koja je od velikog značaja za ovu instituciju. 

Neka Uzvišeni u danima Kurban-bajrama primi naše ibadete i žrtvovanje kurbanā, te nas osnaži na putu koji vodi do Njegove milosti i najljepše nagrade na budućem svijetu. 

Bajram šerif mubarek olsun Vama i Vašim porodicama” – stoji u bajramskoj poruci direktora Karađoz-begove medrese.