U Trebinju je u četvrtak, 6. juna 2024. godine, proučena ikrar-dova za hadžije koje će sa područja Medžlisa Islamske zajednice Trebinje putovati na sveta mjesta. 
Sultan Ahmedova džamija u Trebinju bila je, nakon ikindija-namaza, mjesto susreta i emocija Trebinjaca koji su došli da na hadž isprate svoje komšije i prijatelje: Čampara Rifu, Hadžiahmetović Ćamila i Hadžiahmetović Mirsadu.

Program je otpočeo učenjem odlomka Časnog Kur’ana, tekbirima, salavatima, te recitalima koji govore o čežnji za Ka’bom i Poslanikom, a.s. Njih su, kao i ilahije i kaside, vrsno učili članovi Hora Karađoz-begove medrese: Aldijana Tucaković, Sajma Vrače i Ahsen Čavak, uz profesora Meadina Mrndžića, koji je bio moderator programa. 

Svoju poruku budućim hadžijama sa područja Trebinja uputio je hafiz Sadik-efendija Fazlagić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje. 

“Meni je, zaista, posebna čast danas biti u svojstvu domaćina i što se možemo nakon pet godina, kada smo imali posljednju dovu na ovim prostorima, ponovo ovdje okupiti i to najljepšim povodom. Povod ovom našem okupljanju je to što su naše džematlije odlučile ove godine obaviti petu islamsku dužnost, a mi smo odlučili dostojanstveno ih ispratiti na njihovo najljepše putovanje” – rekao je, na početku svog obraćanja, hafiz Fazlagić.

On se u toku svog daljeg obraćanja osvrnuo na kur’anske ajete koji govore o hadžu, o gradnji Ka’be od strane Ibrahim, a.s., i Islamail, a.s., o toj čežnji koja prožima svakog čovjeka iz cijelog svijeta da dođe i vidi Ka’bu, da dođe i obavi hadž.

“Mi smo danas iz naše Bosne i Hercegovine ispratili prvu grupu hadžija. Naše trebinjske hadžije su u grupi koja će na ovo najljepše putovanje krenuti u srijedu, ako Bog da. Ja ću reći da su naše džematlije već hadžije, jer samim nijjetom, kada čovjek odluči da obavi hadž, jeste hadžija. Želim sa ovog mjesta našim hadžijama hairli i sretan put. Hairli i sretno obavljanje hadžskih obreda, da ih obave u zdravlju, rahatluku, Allahovom bereketu i da im budu kod Allaha, dž.š., primljeni. Želim reći našim hadžijama: Rifi, Ćamilu i Mirsadi – radujte se i budite sretni, jer Allah vas je odabrao da ove godine budete Allahovi gosti” – poručio je, kroz suze i emocije, hafiz Fazlagić. 

Ikrar-dovi je prisustvovalo oko četrdesetak džematlija, među kojima su bile i hadžije koje su ranije sa područja Trebinja obavile hadž.  

Nakon obraćanja hafiza Fazlagića, proučen je i odabrani kur’anski odlomak koji govori o hadžu, te ikrar-dova, nakon čega je uslijedilo čestitanje budućim hadžijama, kroz suze i hair-dove, a koje su svjedočile nesvakidašnjem trenutku u Trebinju i zasigurno historijskim događajima koje vrijedne džematlije, na čelu sa hafizom Fazlagićem, priređuju na ovom prostoru naše domovine i njima čuvaju baklju islama.

Nakon ikrar-dove u Trebinju, članovi Hora Karađoz-begove medrese su posjetili i Fatu Jaganjac, jedinu Bošnjakinju koja živi u Bileći i koja se u svoju kuću, nakon agresije, vratila 2001. godine. Željeli su joj, bar trenutkom posjete i skromnom hedijom, poželjeti hairli i radosne nadolazeće dane Kurban-bajrama. Sa njom su ostali u jednom dužem druženju i razgovoru, te detaljnije saznali kako se odvija život jedine Bošnjakinje u Bileći, a koja bdije nad svojim domovom i čuva islam u ovom dijelu naše domovine. 

Prethodno su, na putu ka Trebinju, posjetili i džamiju Mustafe-age Ljubinca ili Kizlar-aginu džamiju. Na taj način je ostvaren i određeni vid terenske nastave za jedan dio učenika naše škole.