Svečanom akademijom je u subotu, 18. maja 2024. godine, ispraćena 379. generacija maturanata i maturantica Karađoz-begove medrese. Akademija je održana u Sportskoj Sali USRC „Midhad Hujdur Hujka“, a njome je ozvaničen kraj školovanja 57 maturanata i maturantica nad kojima su četiri godine bdjeli razrednici: Ramiza Bandić-Kafadar, Aldin Boškailo, Emina Vujinović-Mehremić, razredni odgajatelji: Saudina Husić-Ćenan i Nazif Garib, te ostali profesori i odgajatelji koji su svojim trudom i zalaganjem doveli još jednu generaciju do uspješnog kraja. 

Svečanost je otpočela ašaretom kojeg je proučila maturantica Ajna Smajić, a nastavila se obraćanjem profesora hafiza Aida Tuleka, direktora Karađoz-begove medrese. 

„Dragi roditelji, trebate biti danas ponosni i sretni što ispraćate svoju djecu iz Medrese, djecu koja su kompletna i koja su stasala u kompletne ličnosti. Ona će biti nosioci svih pozitivnih vrijednosti u našem društvu. Njihova glavna odlika jeste njihov uspjeh u samoj nastavi i u njihovom edebu, jer u ovoj generaciji je bilo pola trajno odličnih učenika. To je pokazatelj njihovog uspjeha, truda, zalaganja, njihove ljubavi prema svojoj vjeri. Među njima očekujemo hafize Časnog Kur'ana, među njima su vrsni poznavaoci stranih jezika, među njima su oni koji su učestvovali na svjetskim prvenstvima u debatama, među njima su pobjednici debata na našem jeziku, među njima su izvrsni sportisti, među njima su pjesnici koji su osvojili mnoge nagrade, među njima je djevojka Delila Osmanagić koja je imala i svoju prvu samostalnu izložbu kao maturantica...“ – rekao je direktor naše škole. 

Posljednju prozivku maturanata i maturantica izvršile su njihove razredne starješine.
Maturante i maturantice IV A razreda prozvala je razrednica profesorica Ramiza Bandić-Kafadar, sljedećim redoslijedom:
Ahmetović Merjem (Brčko), Alam Bešir (Mostar), Cikotić Merjem (Mostar), Cokić Elis (Mostar), Ćosić Ilhana (Gornji Vakuf), Dragolovčanin Abdusamed (Glamoč), Fazlibegović Zehra (Sarajevo), Fazlić Seida (Travnik), Gerin Sara (Stolac), Jahjefendić Lejla (Livno), Junuzović Merjem (Kakanj), Kučević Aiša (Tuzla), Muharemović Lamija (Mostar), Mujala Dalila (Mostar), Nuković Asja (Sarajevo), Omeragić Hatidža (Gornji Vakuf), Ortaš Omar (Livno), Puce Isam (Mostar), Sefer Bilal (Prozor), Strašević Abdulah (Živinice), Subašić Dalila (Konjic).

Maturante i maturantice IV B razreda prozvao je razrednik dr. Aldin Boškailo, sljedećim nizom:
Crnomerović Merjema (Mostar), Čolaković Zehra (Zenica), Čorbo Davud (Konjic), Delić Ahmed (Bugojno), Garib Mirza (Gornji Vakuf), Lavić Arnea (Mostar), Lizde Azra (Mostar), Memić Lamija (Sarajevo), Mujkić Lamija (Novi Travnik), Mujkić Smaila (Novi Travnik), Omerović Semin (Sapna), Pehilj Medžida (Mostar), Ramić Sumea (Fojnica), Smajić Ajna (Gornji Vakuf), Smajlović Bakir (Graz, Austrija), Šuta Amina (Mostar), Tiro Kerim (Konjic).

Maturante i maturantice IV C razreda razrednica magistrica Emina Vujinović-Mehremić prozvala je ovim redom:
Alkić Ajna (Prijedor), Brzika Saudina (Gornji Vakuf), Bubalo Mahira (Konjic), Bučan Muhamed (Sarajevo), Bučuk Hana (Mostar), Džiho Ilham (Mostar), Đulić Samra (Mostar), Fijuljanin Hamza (Sarajevo), Fišić Inda (Konjic), Fišo Bilal (Sarajevo), Gazić Munira (Bugojno), Habibija Amina (Sarajevo), Hamzić Ajla (Mostar), Hebibović Ajdin (Sarajevo), Kurtović Danis (Mostar), Osmanagić Delila (Gornji Vakuf), Pindžo Hamza (Konjic), Pobrić Amina (Mostar), Rabijić Lamija (Gornji Vakuf). 

U generaciji koja je svoje školovanje u Karađoz-begovoj medresi otpočela 2020. godine, za Učenika i Učenicu generacije proglašeni su Ahmed Delić i Amina Šuta. 

„U srcu moralni štit, koji vam vaša Medresa dade, čvrsto nosite i od Pravog puta se ne udaljavajte, dragi moji prijatelji iz generacije. Allahovo zadovoljstvo je najpreče. To zapamtite! Volite se, poštujte i uspomenama jedni druge prizivajte, a zajedničke trenutke nikada ne zaboravljajte. Sposobni, ambiciozni i talentovani ste, zato vas molim, od vaših snova ne odustajte. Jer, znajte, vi to možete! Hvala vam za sve“ – kroz izraze emocija, poručio je Ahmed Delić, Učenik generacije.

„Uz naše roditelje, oni koji su nas nesebično pratili na našem putu; bodrili, podsticali, podržavali jesu naši profesori i odgajatelji. Bili ste naši iskreni prijatelji tokom medresanskog školovanja. Nesebično ste se borili da nam prenesete znanje i iskustvo koje će nam olakšati naše životne korake. Pomagali ste nam da koračamo uvijek stepenicu naprijed i nikad ne pomišljamo na manje ili na neuspjeh – 379. generacija će to nositi sa sobom, kuda god bude hodila“ – kazala je Amina Šuta, Učenica generacije.

Pored Amine i Ahmeda, koji su proglašeni najuspješnijima u ovoj generaciji, Ponosima generacije proglašeni su: Azra Lizde, Hana Bučuk, Omar Ortaš, Lamija Muharemović, Mirza Garib, i Ajna Alkić. 

Svoju čestitku maturantima i maturanticama uputio je i doktor Salem-efendija Dedović, muftija mostarski i predsjednik Školskog odbora Karađoz-begove medrese, između ostalog poručivši:
„Ovo je poseban dan, veliki dan, svečan dan. Dan zbog kojeg se imate pravo radovati, biti sretni zbog vašeg uspjeha. Vi ste na jednom novom putu, na novoj životnoj raskrsnici. Na početku puta. Nadamo se da s dobrim temeljom, zdravim temeljom, kojeg ste utvrdili u ovoj našoj medresi, idete dalje u život, da idete dalje u svijet. Nama je drago što je danas Mostar Bosna u malom, i Mostar je uvijek bio Bosna u malom, odnosno Bosna u velikom. I Mostar, ta velika kapija, ta raskošna historija, uvijek je davala pečat Bosni. Kvalitetan pečat bošnjaštvu, islamu, našoj kulturi i našoj kulturnoj baštini.“

U ime Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, obratio se gospodin Suad Marić. 

„S ponosom ističite da ste dio Karađoz-begove medrese, jer mnoga vrata će vam se otvoriti, iako se ne nadate. Na vama najljepši dan poručujem da nastavite raditi, učiti kao i do sada, jer ste ponos vaše škole, vaše porodice i vaše zajednice. Nemojte dozvoliti da vas prepreke obeshrabre. Vjerujte u sebe. Želim vam puno zdravlja, strpljenja, znanja“ – rekao je gospodin Marić. 

Svoju poruku uputio je i dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

„Vi ste velika snaga i velika nada, ne samo Islamske zajednice, nego našeg naroda, države i društva u cjelini. Budite ponosni na svoju medresu. Nikad nemojte zaboraviti na veliku tradiciju škole koju ste završili. Budite ambiciozni, budite radoznali. Imajte kritički odnos prema svemu. Vjerujte da sve što mogu da postignu ljudi, da ste vi najpozvaniji da to postignete u životu. Puno sreće vam želim“ – kazao je dr. Hodžić.

Na Svečanoj akademiji obratio se i Mensur Karadža, direktor Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta, a u svojstvu izaslanika Reisu-l-uleme na ovoj svečanosti. 

„Kao izaslanik Reisu-l-uleme, prenosim vam srdačne selame i njegove čestitke svima, a prije svega Medresi i njenim maturantima danas. Ovo je veliki dan za Islamsku zajednicu. Čestitao bih ustanovama Islamske zajednice na ovom prostoru, najprije Muftijstvu mostarskom, a onda i svim ostalim ustanovama. Čestitam im na brizi i odnosu koji grade sa Medresom. Oni se trude da ovdje svoj rad organizuju što je moguće bolje, što je vrijedno hvale i pomena“ – istakao je gospodin Karadža. 

Izvođenjem medresanskih ilahija i kasida, kao i kaside „Dove za snove“ – himne 379. generacije, autora Mirsada Puce, jednog od roditelja ovogodišnjih maturanata, poseban pečat Svečanoj akademiji dao je Hor Karađoz-begove medrese, dok su to kao moderatori svečanosti učinili Fatima Tipura i Ahmed Mešanović, učenici naše škole. 

Svečanost je završena hair-dovom koju je proučio maturant Omar Ortaš, Ponos generacije.

Foto: Ubejd Delić