U Centru za kulturu Grada Mostara je u utorak, 7. maja 2024. godine, otvorena izložba „Horizonti uma“. Izložba je priređena u sklopu sadržaja manifestacije „Dani Karađoz-begove medrese“, a kojom se ispraća 379. generacija maturanata i maturantica.

Izložba „Horizonti uma“ je prva samostalna izložba maturantice Delile Osmanagić, članice Likovne sekcije naše škole. Podršku Delili na ovoj izložbi dali su i njeni prijatelji iz sekcije, čiji su, također, radovi bili predstavljeni publici.

Na samom početku svečanog otvorenja izložbe obratila se mr. HFZ. Lejla Boškailo, profesorica u Karađoz-begovoj medresi i rukovodilac Likovne sekcije.

„Hvala Delili koja nam je dopustila da zavirimo u pejzaže njene duše“ – rekla je magistrica Boškailo, iskazavši radost što je imala priliku pratiti umjetnički put svoje učenice i što na kraju Delilinog medresanskog školovanja možemo svi zajedo uživati u njenim radovima.

O svom umjetničkom putu, svojim radovima i osjećajima koji je prožimaju dok se publici predstavlja njena prva samostalna izložba, govorila je i sama umjetnica Delila Osmanagić. 

„Dobrodošli na otvaranje moje prve izložbe pod nazivom 'Horizonti uma'. Prije svega želim DA se zahvalim organizatorima: Krađoz-begovoj medresi koja ulaže mnogo resursa, sredstava za prosperitet i napredak Likovne sekcije, pruža mnogo podrške i njeguje talentovane učenike. Zahvaljujem recezentu, promotoru  izložbe, uvaženom profesoru, historičaru umjetnosti, kaligrafu Abdulhaku Hadžimejliću, diplomantu naše škole, te Centru za kulturu. Posebno hvala mojoj mentorici, profesorici Lejli Boškailo, koja me inspirisala i bodrila tokom svih ovih godina, koja me je naučila mnogo čemu i bila uz mene. Svoj talenat sam usavršila zahvaljujući njoj te ostvarila svoj san - prvu samostalnu izložbu. Također, hvala mojoj porodici! Bez vas, vaše podrške i ljubavi ne bih bila ovdje danas! Izuzetno hvala mojim prijateljicama koje su bile uz mene, pružale mi podršku i podržavale me u svakom smislu.
Ova izložba predstavlja moje viđenje  svijeta oko nas, preneseno kroz prizmu mog uma i moje mašte. 'Horizonti uma' su za mene više od kolekcije slika, to je putovanje kroz moje unutrašnje pejzaže, kroz slojeve sjećanja, snova i emocija. Svaki rad na ovoj izložbu nosi dio mene, dio moje mašte koji sam htjela da podijelim sa vama. Ovo je za mene poseban trenutak pun emocija i zahvalnosti“ – poručila je maturantica Delila. 

Izložbu je otvorenom proglasio profesor Abdulhak Hadžimejlić, vrsni bosanskohercegovački kaligraf i umjetnik i diplomant Karađoz-begove medrese.

„Delila nas je večeras okupila ovako lijepo u našem Mostaru. Mi smo izuzetno sretni zbog ovog što nam je Delila priredila i što večeras možemo uživati u pejzažima njene duše. Ovo je, zapravo, Delilin početak. Jer, ono što počne u Medresi, to ostaje za cio život. Delila će ovim biti obilježena kao jedna vrijedna umjetnica, što je velika čast i radost. Ja sam veoma ponosan na ovo što radi Karađoz-begova medresa, što rade njeni profesori. Rezultat toga rada je svakako ova prva samostalna izložba maturantice Delile“ – poručio je Abdulhak Hadžimejlić. 

Delila Osmanagić nastavlja svoj rad na polju slikarstva, a do sada je osvojila mnogobrojne nagrade na likovnim konkursima diljem Bosne i Hercegovine. 

Foto: Mirza Garib