U Ulcinju je, 4. i 5. maja 2024. godine, održan Regionalni seminar „Muslimanke u obrazovnim i vjerskim institucijama – izazovi i mogućnosti“. Seminar su organizovali: Fakultet za islamske studije iz Prištine, Centar za napredne studije i Centar za edukaciju i istraživanje „Nahla“ iz Sarajeva. 

Saradnici organizatorima na ovom projektu bili su: Međunarodni institut za islamsku misao (SAD) i Centar za međukulturalno razumijevanje „Horizonti“ iz Podgorice. 

Svoja izlaganja imale su brojne učesnice iz regiona, a među njima se našla i naša kolegica, magistrica hafiza Lejla Boškailo, profesorica u Karađoz-begovoj medresi. 

Fokus izlaganja i prezentacija bio je na statusu žena u različitim obrazovnim i vjerskim institucijama, te na preprekama i izazovima sa kojima se suočavaju u ostvarivanju pozicija i zastupljenosti. 

Glavne teme o kojima su razgovarale učesnice bile su: Ženski aktivizam i osnaživanje Islamske zajednice: Priče o uspjehu; Žene u islamskim obrazovnim institucijama: Priče o uspjehu i naučene lekcije; Muslimanke, neformalno obrazovanje i civilno društvo; Najbolje prakse i naučene lekcije; Osnaživanje žeen kroz saradnju: Ocrtavanje puta naprijed.

Profesorica Boškailo je govorila na temu „Bosanskohercegovačke medrese kao obrazovne institucije, sa naglaskom na rad Karađoz-begove medrese u Mostaru“. 
Ona je, također, govorila o svom angažmanu na poljima kojima se bavi, ali i istakla bitne odrednice iz rada najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini. 

Inače, učesnice Regionalnog seminara „Muslimanke u obrazovnim i vjerskim institucijama – izazovi i mogućnosti“ bile su profesorice islamskih nauka, članice i predstavnice vjerskih zajednica i nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Crne Gore.