U subotu je, 20. aprila 2024. godine, održana Večer ilahija i kasida u Vrapčićima. Program je izveden u Bijeloj džamiji, a otpočeo je učenjem Časnog Kur'ana. 
Nastavljen je tekbirima, ilahijama i kasidama, salavatima na voljenog Poslanika, a.s., ali i mevludskim spjevovima napisanim u čast najodabranijem biću koje je zemljom hodilo.

Cjelokupan program izveo je Hor Karađoz-begove medrese, te Harun Ćatić i Alija Pobrić, diplomanti naše škole.

Selame i riječi dobrodošlice svim džematlijama na početku programa uputio je Suljo-efendija Cikotić, imam, hatib i muallim u džematu Vrapčići.

„Ovdje smo radi Allaha, dž.š., i iz ljubavi prema Poslaniku, a.s. Dovim Allahu da nas ta ljubav veže i spaja – da smo uvijek u dobru i sa dobrima! Ova Karađoz-begova mladost obilazi našu domovinu uzduž i poprijeko. Nisu samo u domovini, nego su i izvan nje. Stignu da predstave misiju Karađoz-bega, da predstave najstariju odgojno-obrazovnu instituciju u Hercegovini, ali i da predstave jedan moderni pristup nauke, znanja, obrazovanja u duhu vremena, a to jesu naši veliki vakifi. Među ovim mladićima i djevojkama su i naše dvije maturantice, Medžida i Merjem, a koje su ovaj mjesec ramazan provele ovdje na ramazanskoj praksi i ovo je jedan vid njihove zahvale našem džematu, ali i na neki način prilika da i mi svoja srca napajamo zikrullahom. Jer, spominjanje Allaha je nešto najveće, najvrednije, najljepše. To je ono što nam priskrbljuje Allahovu milost i pomoć, ali i ahiretsku opskrbu i nagradu“ – rekao je efendija Cikotić. 

Upravo su Medžida Pehilj i Merjem Cikotić, dugogodišnje članice Hora Karađoz-begove medrese, svojim umilnim glasovima i interpretirale ilahije i kaside ove noći u Bijeloj džamiji i ozarile sve prisutne. Ove godine uz njih dvije, još je četvero maturanata Karađoz-begove medrese, a koji dolaze iz džemata Vrapčići. 

Na tom tragu – povezanosti Karađoz-begove medrese sa džematima u našoj domovini, a posebno džemata Vrapčići, bila je poruka profesora Meadina Mrndžića.
Jer, džematlije i džemati diljem naše domovine, a posebno sa područja Muftijstva mostarskog, daju veliku podršku u radu Karađoz-begovoj medresi i davali su svih prethodnih godina. Ta podrška ogleda se kroz različite projekte i aktivnosti, ali i akcije koje sprovodi Karađoz-begova medresa u određenim godišnjim periodima.

„Vi kao džemat, kao roditelji, kao imam džemata, možete biti ponosni na ovu mladost koja je stasala protekle četiri godine u Karađoz-begovoj medresi, a koja je iz ovog džemata. Možda kao kruna tog medresanskog školovanja i stasanja jeste večerašnji njihov nastup ovdje, poklonjen upravo vama – svom džematu. Ovo je mladost na koju trebamo biti ponosni, jer ona istupa ispred svojih porodica, svog džemata i ispred Karađoz-begove medrese da pronosi ljepotu Kur'ana, ilahije i kaside, mevluda, tekbira i salavata i svega onoga što jeste očuvalo našu vjeru na ovim prostorima u određenim teškim periodima“ – poručio je profesor Mrndžić.

Program je završen hair-dovom, te klanjanjem jacija-namaza, a nakon čega je uslijedilo druženje u prostorijama džemata. 

Zahvaljujemo džematu Vrapčići i džematskom imamu na srdačnoj dobrodošlici i gostoprimstvu koje su ukazali Horu Karađoz-begove medrese!