U okviru izborne nastave iz predmeta Hemija, učenici i učenice trećeg razreda Karađoz-begove medrese posjetili su Bosnalijek u četvrtak, 18. aprila 2024. godine. 

Bosnalijek je najveći industrijski proizvođač lijekova u Bosni i Hercegovini, osnovan 1951. godine. Trajno je orijentiran prema svojim korisnicima, nastoji da svake godine obogati svoj proizvodni asortiman novim proizvodima, prilagođenim potrebama korisnika.

Upravo su učenici i učenice naše škole, predvođeni magistricom Eminom Vujinović-Mehremić, imali priliku posjetiti ovu najveću kompaniju u našoj zemlji i upoznati se s njenim radom i aktivnostima.

Srdačno osoblje Bosnalijeka učinilo je ovu posjetu jako ugodnom i zanimljivom, što su posvjedočila i njihova ozarena lica, ali i mnogobrojna pitanja koja su postavljali domaćinima.
 
Nakon posjete Bosnalijeku, naši učenici i učenice posjetili su i Muzej farmacije. To je zapravo prvi muzej takve vrste u Bosni i Hercegovini. 

Muzej farmacije svjedočanstvo je bogate historije, kulture i značaja farmacije u naslijeđu naše države. Radi se o jedinstvenoj kulturnoj ustanovi koja, ne samo da očarava ljubitelje historije, već i obrazuje i inspiriše sve one koji ga posjete. 

Sa radom i zanimljivom postavkom Muzeja farmacije imali su se priliku upoznati i naši učenici, nakon čega su uživali u obilasku Sarajeva i njegovim znamenitostima.