Karađoz-begovu medresu su u utorak, 16. aprila 2024. godine, posjetili Zenajda Delibašić, diplomantica 363. generacije Karađoz-begove medrese i njen suprug Mahir Delibašić, vlasnik firme Demfres d.o.o. Bugojno.
Njih su u divanhani naše škole dočekali: Almir Potur, sekretar Medrese, mr. Suad Mujakić, pomoćnik direktora za internat, te profesori Harisa Ćukle i Meadin Mrndžić.

Cilj posjete bio je uručenje hedije Karađoz-begovoj medresi od strane ove društveno odgovorne firme koja svoje proizvode plasira po trgovinama diljem naše domovine, među kojima su i trgovački lanci u Mostaru. 

Da Medresa zauvijek ostavlja trag u srcima njenih diplomanata i njihovih porodica, pokazao je i ovaj primjer naše Zenajde i njenog supruga Mahira, koji su izdvojili veliki dio sredstava i darovali ih Karađoz-begovoj medresi, kako kroz prehrambene proizvode za potrebe kuhinje Medrese, isto tako i kroz novčanu hediju. 

“Ispred naše firme Demfres d.o.o. Bugojno, koja želi biti društveno odgovorna firma i primjer drugima kako se može poslovati i biti od koristi zajednici, danas smo uručili jedan dio sredstava u to ime, jednu skromnu hediju instituciji koja je bila čvrst temelj i oslonac za dalje napredovanje u životu diplomantice ove škole, Zenajde Delibašić” – rekao je gospodin Mahir Delibašić.

O tome kakav je trag Karađoz-begova medresa ostavila u njenom srcu, govorila je, prilikom posjete, naša diplomantica Zenajda. 

“Ponosni sam softa 363. generacije i zauvijek čeljade Karađoz-begove medrese u ovom lijepom gradu. Ma gdje bili, ma gdje gnijezdo svili, rado joj se uvijek vraćamo! Velika čast mi je sjediti u divanhani Medrese, u jednom novom medresanskom ambijentu, sa dragim licima i mojom porodicom koja je glavni stub i osnovna ćelija društva. Jer, ako je porodica zdrava, možemo graditi i zdrave temelje za svaki uspjeh, za društvo i zajednicu. Ovo danas je velika čast i radost za našu porodicu i firmu, a želimo da budemo i primjer i motivacija drugima, kako imamo običaj kazati i voditi se kur’anskim riječima ‘da ko uradi koliko trun dobra - vidjet će ga’. Jer, šta nam na kraju ostaje, osim ono što drugima damo” – poručila je naša diplomantica Zenajda.

Ova posjeta i dodjeljena sredstva našoj školi bili su povod da menadžment Medrese uruči zahvalnicu firmi Demfres d.o.o. Bugojno, te najnovije naslove izdavačke djelatnosti Karađoz-begove medrese. 

Zahvalnica je uručena za doprinos u radu Karađoz-begovoj medresi, a i ovim putem veliku zahvalnost iskazujemo Demfres d.o.o. Bugojno, Zenajdi i Mahiru Delibašiću, za uručena sredstva, uz dovu Gospodaru da ih nagradi iz Svojih nepresušnih riznica! 

Foto: Mirza Garib