U okviru manifestacije “Dani Karađoz-begove medrese” održano je druženje sa profesoricom doktoricom Fahirom Fejzić-Čengić. Druženje je održano u atriju Medrese, u ponedjeljak, 15. aprila 2024. godine. 

Nakon učenja odlomka Časnog Kur’ana i kasida “Sevdalinka” i “Sjećanja” u izvođenju Hora Karađoz-begove medrese, prisutnima se obratila profesorica Ramiza Bandić-Kafadar, u ime Organizacionog odbora manifestacije “Dani Karađoz-begove medrese”.

“Meni je posebna čast i zadovoljstvo da u ime Organizacionog odbora za ispraćaj 379. generacije maturanata i maturantica ugostimo i poselamimo uvaženu profesoricu doktoricu Fahiru Fejzić-Čengić. Profesorica je uvijek onako inspirativna, posebno kada su mladi ljudi u pitanju, i ciljano smo htjeli da je ugostimo, da je poslušate, da zapamtite njene riječi. Sigurno je da će ona otvoriti neke nove vidike svima nama, a posebno maturantima koji ovih dana kreću u neke nove pohode izvan Medrese” – kazala je profesorica Bandić-Kafadar.

Svoju poruku velikom broju prisutnih uputila je i profesorica doktorica Fahira Fejzić-Čengić. Ona je govorila o identitetu, problemima i potrebama mladih, davši im određene savjete i smjernice za dalje životne korake. 

“Sve što izgovorimo namjerno, usput, ima svoju težinu koja dođe do mozga i do srca. Naš poslanik Muhammed, a.s., dobio je Objavu u 40. godini. U zapadnim kulturama ćete naći da svi forsiraju mladost i to do 40. godine, a u istočnim kulturama, kojima pripada i islam, naći ćete da treba puno zrelosti da biste bili pravi subjekti, pravi nosioci procesa. To je Allah odlučio da poslanstvo dođe u 40. godini. Vama mladima, sa 17, 18, 19 godina, izgleda strašno kada neko ima 30, 40 godina, ali baš te su godine potrebne da bi insan mogao shvatiti neke stvari, procese i slično” – rekla je doktorica Fejzić-Čengić.

Profesorica Fejzić-Čengić je podsjetila mlade kako je namaz jedna posebnost, a vjera inspiracija svima nama na putu života. 

“Tamo gdje ima sedžde, ima i čuda. Enes ibn Malik kaže da svako mjesto na kojem se Allah spomenuo, kroz namaz i zikr, ponosi se pred drugim mjestima i obraduje se tom zikru Allahu, dž.š., kroz sedam kata zemlje. Znači, svakom čovjeku koji ustane i klanja, zemlja smatra da se okitila. Ako smo mi u ovoj zgradi klanjali i klanjamo, znajte da su svi slojevi zemlje počašćeni time. Nije to mala stvar. Od danas tako posmatrajte svijet oko sebe, dok putujete, dok se krećete i sl. Nije isto biti gdje je mjesto na kojem se čini sedžda i gdje je mjesto na kojem se čini nešto ružno” – poručila je profesorica Fejzić-Čengić. 

Foto: Dalila Mujala