U petak je, 12. aprila 2024. godine, održana Akademija u povodu Dana šehida Bosne i Hercegovine. Po prvi put je jedna ovakva akademija održana u Mostaru i to u Narodnom pozorištu Mostar.  
Akademija je bila posvećena sjećanju na šehide i poginule borce Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

Organizatori Akademije bili su: Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije Bosne i Hercegovine, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Hercegovačko-neretvanskog kantona i Organizacije šehida i poginulih boraca Grada Mostara.

Porodicama šehida iz cijele Bosne i Hercegovine obratili su se: Nisveta Bucman, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Hercegovačko-neretvanskog kantona, mr. Džafer Alić, predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, gospodina Avdo Mirvić, ministar za pitanja boraca Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, gospodin Almin Škrijelj, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije Bosne i Hercegovine, te dr. Salem-efendija Dedović, muftija mostarski. 

Interpretacijama ilahija i kasida posvećenih najboljim sinovima i kćerima Bosne i Hercegovine – plemenitim šehidima, program su upotpunili i emocije kod svih prisutnih probudili članovi i članice Hora Karađoz-begove medrese.

Naš hor već 27 godina na ovim prostorima gaji sjećanje na naše šehide i hrabre borce koji su časno ginuli i branili domovinu.On je sačinjen od mladosti koja dolazi iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i koja u svojim porodicama ima šehide.

Kasidama „Šehidska“ i „Sjećanja“ podsjetili su da je čast braniti domovinu, ali i da skinemo koprene s očiju i progledamo čistim pogledom po ovoj zemlji i osluhnemo šta nam to šehidi – vječno živi, poručuju...

Uz njih je u programu nastupio i profesor Meadin Mrndžić, kao moderator, interpretirajući određene ulomke posvećene šehidima i njihovoj časnoj borbi za slobodnu Bosnu i Hercegovinu. 

Foto: Harun Pilav