Karađoz-begova medresa je u ponedjeljak, 18. marta 2024. godine, organizovala iftar za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola sa područja Muftijstva mostarskog.

Iftarom se htjela iskazati zahvalnost vjeroučiteljima za požrtvovanost u radu na polju predmeta Islamska vjeronauka, ali i za doprinos radu Karađoz-begove medrese. Taj doprinos evidentan je svih proteklih godina, a najviše je vidljiv kroz usmjeravanje učenika iz osnovnih škola u Karađoz-begovu medresu.

Ispred Karađoz-begove medrese, iftaru su prisustovali profesori: Suad Mujakić, Harisa Ćukle, Saudina Šehić-Tulek, Meadin Mrndžić, sekretar Almir Potur, predvođeni profesorom hafizom Aidom Tulekom, direktorom naše škole, a koji se i obratio svim prisutnim.

“Želim vam dobrodošlicu na ovaj zajednički iftar koji priređujemo ovdje u Karađoz-begovoj medresi. Kao što se može uočiti, osjeti se taj poseban ruhanijet u ovom odabranom mjesecu, taj poseban Allahov dar. Molim Uzvišenog da nam ovaj iftar bude kabul, da nam primi naš post i naša dobra djela! Prilikom ovog susreta, najprije želim da vam se zahvalim za dolazak na ovaj iftar. Što se tiče Medrese, naša saradnja sa vama teče u kontinuitetu, pa nas i ove godine očekuje nekoliko projekata koje ćemo zajednički realizovati. Najprije su to prezentacije i obilazak svih osnovnih škola, kada je u pitanju profesionalna orijentacija, te manifestacija ‘Vikend U Karađoz-begovoj medresi’ koji će biti 13. i 14. aprila” – rekao je direktor Tulek. 

Iftaru su prisustvovali i predstavnici Muftijstva mostarskog: mr. Ilham-efendija Puce, Anel Dokara, Mirza Vila, na čelu sa dr. Salem-efendijom Dedovićem, muftijom mostarskim, kao i dr. Ahmed Husić, savjetnik za Islamsku vjeronauku u Pedagoškom zavodu Mostar, te članovi Školskog odbora Karađoz-begove medrese.

“Evo nas na iftaru koji smo planirali još prije ramazana i kada smo kazali da je važno da se sazovu vjeroučitelji i vjeroučiteljice, da se vidimo u mubarek mjesecu ramazanu – u ovom najljepšem vremenu, u kojem drugačije gledamo, drugačije postupamo, drugačije sagledavamo pitanja od posebnog značaja  i interesa za našu zajednicu i naš narod. S te strane je pitanje Karađoz-begove medrese veliko pitanje, pitanje njene opstojnosti, izdržljivosti i brojnosti učenika koji se u njoj školuju. I na vas kao kolektiv, kao aktiv vjeroučiteljski, sa kojim Medresa i Muftijstvo imaju posebnu vezu i odnos, mi gledamo sa poštovanjem i priznanjem, posebno prema vašoj misiji koju imate u osnovnim i srednjim školama. Stoga je važno da prepoznamo da je to ovaj današnji momenat na kojeg ja ukazujem – da mobiliziramo svoje mogućnosti i sklonosti i da ovu našu djecu usmjeravamo u ovu našu školu, da ih ovdje imamo. Izazovi su takvi kakvi jesu, ne možemo govoriti o idealnim uslovima i čekati idealne uslove. Naše jeste da u datom trenutku činimo ono što možemo” – poručio je muftija Dedović. 

Nakon obraćanja dr. Dedovića, muftije mostarskog, razgovaralo se o planiranim projektima, te idejama kako iste realizovati u periodu nakon ramazana. 

Zahvaljujemo vjeroučiteljima što su se odazvali pozivu Karađoz-begove medrese, te bili dio zajedničkog iftara, ali i iskazali spremnost da i dalje budu podrška u radu najstarijoj odgojno-obrazovnoj instituciji u Hercegovini.