Karađoz-begova medresa je u subotu, 16. marta 2024. godine, organizovala iftar za svoje učenike. Zajednički iftar organizovan je u restoranu Medrese, a prisustvovali su mu učenici koji žive u Mostaru i njegovoj neposrednoj blizini. 
Medresa je ovim iftarom nastavila tradiciju zajedničkih iftara koje je organizovala i proteklih godina. 

Ovakvim činom Karađoz-begova medresa ukazuje poštovanje svojim učenicima i cijeni činjenicu da se školuju u najstarijoj odgojno-obrazovnoj instituciji u Hercegovini, a drugoj po starini u Bosni i Hercegovini, te da daju doprinos svojim angažmanom na mnogim poljima i u hairli projektima. 
Iftaru su prisustvovali i članovi Info-servisa za mlade – Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Mostar, na čelu sa rukovodiocem Nedim-efendijom Hondom. 

Po prvi put su iftaru prisustvovali predstavnici Unije studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“ i Vijeća mladih Grada Mostara, a koji nisu krili radost zbog poziva na zajednički omladinski iftar održan u našoj školi. 

Inače, u proteklim godinama, kroz različite sazive ovih udruženja, Karađoz-begova medresa je ostvarila saradnju sa njima i realizovala mnogobrojne projekte i aktivnosti. To je i bio dodatni povod za poziv na zajednički omladinski iftar. 

Riječi dobrodošlice na zajednički iftar izrazio je profesor Meadin Mrndžić, prenijevši selame menadžmenta Medrese i istakavši kako će Medresa i u narednim godinama biti na tragu ovakvih zajedničkih okupljanja i projekata koji su podrška mladima u njihovim izrastanju, školovanju i djelovanju na polju dobra. 

Riječi zahvalnosti što su dio zajedničkog iftara u Karađoz-begovoj medresi, u ime članova Info-servisa za mlade, prenio je njihov rukovodilac Nedim-efendija Hondo, inače diplomant Medrese.

„Velika nam je čast biti dio iftara u Karađoz-begovoj medresi, sa kojom imamo odličnu saradnju tokom čitave godine. Aktivisti Info-servisa su se i ove godine rado odazvali ovom pozivu, te smo sretni što imamo priliku družiti se za iftarskom sofrom zajedno sa učenicima Medrese, ali i ostalim omladinskim organizacijama koje su večeras tu sa nama. Nadamo se da će se ova tradicija nastaviti i da ćemo i u narednim godinama zajedno biti dio lijepe priče“ – poručio je Nedim-efendija Hondo. 

Iftaru je prisustvovala i Sara Kazazić, diplomantica Karađoz-begove medrese, a danas predsjedavajuća Vijeća mladih Grada Mostara i članica Unije studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“. 

„Biti pozvan na iftar od strane Karađoz-begove medrese i imati priliku zajedno iftariti i družiti se sa mladima Grada Mostara predstavlja posebnu čast. Večerašnji iftar je posebno značajan za nas mlade, jer nas uči važnosti susreta, druženja... Smatram da su ovakvi događaji ključni u izgradnji jakih temelja za budućnost, jer nas potiču na razmišljanje o tome kako možemo doprinijeti boljem i inkluzivnijem društvu. Stoga, duboko cijenim i iskreno zahvaljujemo Karađoz-begovoj medresi na ovoj prilici da zajedno iftarimo. Vjerujem kako je ovaj iftar ojačao našu povezanost i podsjetio nas na neizmjernu važnost zajedničkog okupljanja, posebno u mjesecu ramazanu“ – rekla je Sara Kazazić. 

Ovakvi susreti su, zapravo, prilika da prisutni razgovaraju o stanju i perspektivama mladih u našem gradu i kantonu, te da iznalaze rješenja za potrebe i probleme sa kojima se susreću današnje generacije naše mladosti. 

Foto: Amina Šuta