U mjesecu februaru tekuće godine Narodna biblioteka Mostar je raspisala nagradni literarni konkurs za učenike srednjih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona, a u povodu Međunarodnog dana maternjeg jezika. 
Tema konkursa bila je „Bosanski jezik moj svijest i moja svijest“.

Učesnici konkursa imali su potpunu slobodu u izražavanju i pripremanju radova, te su svoju kreativnost mogli iskazati na bilo koji način (video, prezentacija, pano, performans).
Pristigli radovi prezentirani su na programu koji je priređen u četvrtak, 7. marta 2024. godine, u Narodnom pozorištu Mostar.

Program je otpočeo obraćanjem Omera Mičijevića, direktora Narodne biblioteke Mostar, te prof. dr. Adnana Velagića, ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona. 
Oni su u svojim govorima istakli važnost takvih programa i manifestacija koji njeguju i promovišu očuvanje maternjeg bosanskog jezika, te zahvalili svim školama što svakodnevno rade njegovanju i čuvanju bosanskog jezika. 

Nakon prezentovanja svih radova, pristupilo se i ocjenjivanju svih radova, te proglašenju pobjednika. 

Karađoz-begova medresa se na ovom takmičenju predstavila snimljenim filmom o pjesnicima Mostara koji su oduvijek u ovom gradu njegovali jezik, kulturu, tradiciju kroz svoju pisanu riječ. 
Oni su ostavili neizbrisiv trag u historiji Mostara, svojim djelovanjem i svojom poezijom. 
Našu školu predstavljali su, te film snimili učenici: Zejd Marić, Hamza Džafić, Lamija Fale, Rejjana Krhan i Halida Đulić.

Učenici su, pod mentorstvom i prema idejama profesora Meadina Mrndžića, pripremili i razradili scenarij filma, te pristupili snimanju na mnogobrojnim lokacijama u Mostaru. 

Shodno glasanju žirija, koji su činili ministri u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona, predstavnici škola učesnica, predstavnici Narodne biblioteke Mostar i drugi, Karađoz-begova medresa je zauzela 2. mjesto. 

Čestitamo predstavnicima Karađoz-begove medrese na ovom velikom uspjehu!