Hor Karađoz-begove medrese je u subotu, 24. februara 2024. godine, nastupio u džematu Čipuljić, Medžlisa Islamske zajednice Bugojno.
Programom je, koji je izveden pred mnogobrojnim džematlijama, upriličen u povodu mubarek noći Lejletu-l-berat. Programu su prisustvovale džematlije iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova, a među njima su bili brojni roditelji naših učenika. 

Na samom početku programa selame i riječi dobrodošlice izrazio je hafiz Mahir-efendija Ramić, imam, hatib i muallim u džematu Čipuljić, diplomant Karađoz-begove medrese i prvi učenik koji je hifz položio tokom medresanskog školovanja.

„Želim sve da vas poselamim i izrazim dobrodošlicu na ovaj program kojim obilježavamo Lejletu-l-berat. Tim povodom smo se večeras i ovdje okupili da čujemo nešto korisno, da svoje duše i svoja srca dodatno razgalimo pred mubarek mjesec ramazan. To je najbolji mjesec u godini, za koji sam siguran da svi jedva čekamo da nam dođe. Treba da budemo sretni i radosni što dočekujemo još jedan ramazan i što imamo priliku da zaslužimo Allahov milost, oprost i nagradu“ – rekao je hafiz Ramić.

Ovu mubarek noć je svojim interpretacijama ilahija i kasida, tekbira, mevludskih spjevova uljepšao Hor Karađoz-begove medrese, u čemu su svi prisutni instinski uživali. 

Vazi-nasihat kazivao je profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese.

„Ova mubarek noć je svojevrstan uvod u mubarek ramazan, prilika da se sjetimo Allahovih blagodati i Allahove milosti prema nama. Dočekali smo, hvala Allahu, mjesece redžeb i ša'ban, a nadamo se da ćemo dočekati i mubarek ramazan. Mjesec ramazan je poseban mjesec, jer je to mjesec posta, mjesec Kur'ana, mjesec ibadeta, mjesec dobrih djela, u kojem Allah nagrađuje za svako dobro djelo od 7 do 700 puta. A posebno nagrađuje za post. Uzvišeni je pripremio u Džennetu vrata koja se zovu Rejjan, a na koja će ući samo postači. Ova noć, Lejletu-l-berat, je noć u kojoj se ispisuje sudbina i prilika je da razmislimo o sebi, svom životu, svom odnosu prema Allahu, prema Allahovoj vjeri i svemu onom što nas može dovesti do Allahove milosti. Jer, bez Allahove milosti nećemo ući u Džennet i nećemo biti spašeni na budućem svijetu, kako nam to i Poslanik, a.s., poručuje “ – istakao je direktor Tulek. 

Program je završen dovom koju je proučio Kemal-efendija Tokmić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bugojno. 

Foto: Mirza Garib i Ahmed Šošić