U atriju naše škole je sinoć, 21. februara 2024. godine, priređen program „Noćno vijeće – Čari pripovijedanja sa mladim piscima Karađoz-begove medrese“. Program je priređen u povodu Međunarodnog dana maternjeg jezika i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Organizator programa bila je Novinarska sekcija Karađoz-begove medrese, koja je, zapravo, pokrenula jedan novi projekat, a kroz koji će predstavljati talentovane učenike koji pod Karađoz-begovim krovom stasavaju.

„Obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika jeste sjećanje na studente koji su 21.2.1952. godine ubijeni u Istočnom Pakistanu, jer su protestvovali zbog toga što njihov jezik nije proglašen za zvanični. Takve borbe, u određenim dijelovima naše jedine domovine Bosne i Hercegovine imamo i mi. Borba za imenovanje našeg jezika bosanskim, borba za naš identitet, našu domovinu, svakodnevne su. I ovaj večerašnji program na tome je tragu“ – rekao je profesor Meadin Mrndžić, rukovodilac Novinarske sekcije.

U prvom dijelu programa upriličeno je sjećanje na bosanskohercegovačke književnike koji su bili pregaoci na putu očuvanja naše domovine, jezika, vjere, kulture i tradicije, a koji su u proteklim godinama preselili na bolji svijet.
Tako su se članovi Novinarske sekcije, kroz prezentaciju i živu riječ, prisjetili imena i zapisa književnikā: Dževada Karahasana, Isnama Taljića, Nedžada Ibrišimovića, Hadžema Hajdarevića, Selima Jelovca i drugih. 

U drugom dijelu programa predstavili su se učenici Karađoz-begove medrese – mladi pisci, a koji su u protekloj i ovoj školskoj godini osvajali prva mjesta na literarnim konkursima kako u Mostaru, Hercegovačko-neretvanskom kantonu, tako i u Bosni i Hercegovini.

Svoja kazivanja o tome zašto pišu, šta ih inspiriše i motiviše na tome putu, podijelili su sa prisutnima učenici: Azra Lizde, Lamija Muharemović, Iman Demić, Hamza Džafić, Denis Čubrilo i Hatidža Gološ. Oni su prisutnima i pročitali određene dijelove svojih radova, a koji su prepuni ljubavi prema Bosni i Hercegovini, bosanskom jeziku, islamu, Palestini, Ka'bi i mnogim drugim motivima koji čine prozu i poeziju ovih mladih ljudi. Svesrdnu podršku na tome putu stasavanja u pisce učenicima daju profesori bosanskog jezika i književnosti: Harun Macić, Lejla Mušić i Meadin Mrndžić. 

Uz članove Novinarske sekcije, u programu su nastupili i članovi Horske sekcije, te Kluba knjige Karađoz-begove medrese. 
O ljepoti druženja sa knjigom govorila je mr. Lejla Mušić, rukovodilac Kluba knjige. 

„Za ovo što vaše medresanske kolege rade nije potreban samo talenat. Ne može se biti samo talentovan za ono što vaše kolege pišu, vide oko sebe, osjećaju i doživljavaju. Prvenstveno treba biti hrabar. Jer, nije baš jednostavno zaviriti negdje u sebe i suočiti se sa sobom, te to iz svoje nutrine iznijeti na vidjelo. Treba zaviriti u to svoje dno, svoju nutrinu, iznijeti emociju, podijeliti svoju ljubav i doživljaj sa svijetom oko sebe. Nakon toga se osluškuje kako će to okolina prihvatiti. Znači, prvo treba biti hrabar i suočiti se sa sobom, a onda treba biti hrabar i suočiti se sa javnosti i onim što javnost kaže o tome što ste napisali“ – poručila je magistrica Mušić.

Svojim glasovima program su upotpunili, izvodeći ilahije i kaside, učenici: Ensar Drežnjak, Faris Ćohković i Ahsen Čavak. Moderatorski dio odlično su odradili učenici Munira Gazić i Zejd Marić, dok su recitale govorili: Halima Prijić, Ensar Drežnjak, Faris Ćohković, te profesor Meadin Mrndžić. 

Foto: Mirza Garib